Hopp til innhold

Prest støtter bjørneskytter

Sogneprest i Engerdal, Svein Olav Hovde, har gått i spissen for en sympatiaksjon for bjørneskytteren i Engerdal som i dag møter i retten.

Sauegjeter John Nygår støttes av soknepresten.
Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Det er stor interesse for bjørne-rettssaken i Engerdal.
Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Det er stor interesse for rettssaken som følges av mange bygdefolk med ordfører Dag Rønning og sauebonde og skikjendis Gjermund Eggen i spissen.

Sauegjeter John Nygård, som er tiltalt for å ha skutt en bjørn, hevder han skjøt i nødverge da bjørnen var i ferd med å angripe sau på innmark. Han nektet straffskyld da saken begynte i formiddag.

Saken engasjerer lokalbefolkningen, også sogneprest Hovde.

- Rovdyrkonflikten har kommet helt ut på feilspor. Den beskriver bygdefolk som rovdyrhatere og rovdyrforkjempere, noe de slett ikke er. Det er noe av grunnen til at jeg er engasjert, sier Hovde.

Skjøt fem skudd

Natt til 17 juni i fjor var sauegjeter John Nygård ute for å passe på sauene til tidligere stortingsrepresentant Ola D. Gløtvold. Ved 02-tida om natta så han bjørnen. Nygård har forklart at bjørnen var inne på innmark og var i ferd med å gå til angrep på en av de 40 sauene som gikk og beitet der. Derfor skjøt han fem skudd mot bjørnen som døde av skuddene.

Viltloven har bestemt at bjørn er av de totalfredede dyrene våre. De eneste unntakene fra fredninga er hvis Fylkesmannen gir fellingstillatelse på skadedyr, eller at det er direkte fare for person eller bufe.

I løpet av det siste året har politiet henlagt to saker der andre har skutt bjørn. Kåre Kleiva ble trodd da han sa han skjøt i nødverge mot bjørn i beiteområde i Elverum i fjor sommer. Og heller ikke sauebonden som skjøt en bjørn i Rendalen i mai i år, ble tiltalt. Politiet mente han skjøt i nødverge. Men i dette tilfelle mener påtalemyndigheten at det ikkke ble skutt i nødverge