Hopp til innhold

Tror på knepen seier til Barack Obama

USA-kjenneren Hans Olav Lahlum er forberedt på en travel dag og natt. – Mitt Romney har gjort en bedre valgkamp enn mange trodde, men marginene går i favør av Obama.

Lahlum og Obama

Historiker og USA-kjenner Hans Olav Lahlum er forberedt på en spennende valgnatt.

– Det er spennende fordi det er verdens viktigste politiske valg, som har større betydning for innbyggere i andre land enn noe annet politisk valg. I tillegg er det veldig jevnt i år.

– Økonomien er viktig

Historiker og USA-kjenner Hans Olav Lahlum er klar for en travel dag og natt, når USAs president for de neste fire årene skal velges i dag.

– Økonomien er alltid viktig. Hvis Barack Obama ikke blir gjenvalgt er det fordi han ikke har klart å levere resultater slik han forespeilet det i 2008. Samt at han ligger litt til venstre for de fleste amerikanske velgere.

Men det er ifølge gjøvikenseren også andre ting som spiller inn.

– Mitt Romney har gjort en bedre valgkamp enn mange trodde. Valgene handler jo også om «valgkamp-karismaen» til kandidaten. Obama hadde fra starten av ikke gode tall i forhold til økonomien, men ble regnet som overlegen på karisma.

– Men Romney har kommet nærmere Obama som valgkamp-politiker, dermed er valget mer spennende enn først antatt.

– Liberal president

Lahlum mener denne valgkampen spesielt har fått fram forskjellene i den amerikanske innenrikspolitikken.

– Særlig i forhold til den økonomisk politikken, men også helsereformen og generelle verdispørsmål. Det er klassiske konservativ-liberale forskjeller på de to kandidatene og høyre-venstre i økonomien.

I USA er Obama av mange ansett for å være radikal, noe som kanskje ikke får mye forståelse hos den jevne nordmann.

Lahlum påpeker ganske liberal til å være amerikansk politiker, en av de mer liberale presidentene.

– Obama er ikke radikal i norsk forstand. Han ville antakelig være en venstremann, han hører hjemme i midten et sted, forklarer USA-kjenneren.

– Marginene er små

Men hva sier da magefølelsen?

– Jan Arild Snoen, som er litt mer konservativ enn meg, sa at hans magefølelse gikk for Romney. Skal vi bruke den metaforen vil jeg si at jeg har litt løs mage, jeg synes det er lett å lage argumenter for at begge vinner.

Men han heller allikevel litt mot at den sittende presidenten kan få fire nye år i Det Hvite Hus.

– Jeg tror det ende med en knepen seier til Obama. Han er foran på de fleste meningsmålingene på vippestatene, men marginene er veldig små. Vi får se utover, tror det blir en spennende valgnatt!

Flere saker fra Innlandet