Hopp til innhold

– Et klart brudd på straffeloven

LLH Innlandet ble nektet å avholde julebord på et hotell i Oppland. Juridisk rådgiver i LLH, Oddvar Torbjørnsen, sier dette er et klart brudd på straffeloven, og oppfordrer til å anmelde hotelleieren.

Oddvar Torbjørnsen

Jurist i LLH, Oddvar Torbjørnsen, sier julebordnekten er et klart brudd på straffeloven

Foto: LLH

Anders Bakken

Anders Bakken sier han ble overrasket over at LLH var uønsket som hotellgjester

Foto: LLH

Landsforeningen for lesbiske og homofile Innlandet skulle etter planen ha julebord på et et hotell i Oppland. Da eieren oppdaget det, ble oppdraget kansellert.

– Vi ble kontaktet av hotellet onsdag, som beklaget sterkt at vi ikke var ønsket som gjester på hotellet, så julebordet måtte avlyses etter ønske fra eieren, fortalte Anders Bakken, nestleder for LLH Innlandet til NRK onsdag ettermiddag.

LLH Innlandet vil ikke gå ut med navnet på hotellet for å verne om de ansatte.

Foreningen hadde i utgangspunktet fått ja fra driverne av hotellet, men eieren, grep inn og kansellerte avtalen. Nå reagerer flere på hotelleieren.

Oppfordrer til å anmelde

– Det er forbudt å nekte noen tilgang på varer eller tjenester på bakgrunn av deres seksuelle orientering, sier Oddvar Torbjørnsen, juridisk rådgiver i LLH til NRK.

I følge Straffelovens paragraf 349a kan slik diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering straffes med bøter og fengselsstraff i intill seks månder.

– Dette er med andre ord et klart brudd på straffeloven, så LLH Innlandet står i sin fulle rett til å politianmelde hotelleieren, sier Torbjørnsen.

Han oppfordrer til å anmelde eieren av hotellet, for å sende et signal om at slik oppførsel ikke godtas.

– Eieren sender et signal til lokalmiljøet om at det å være homofil, lesbisk, bifil eller transperson fortsatt ikke er akseptablet i dagens Norge.

– Overrasket over at dette skjer i 2012

Shiona Law

Shoina Law ønsker LLH hjertelig velkommen til å holde julebord i Lillehammer,

Foto: Monica Rikoll / NRK

Shiona Law, hotelldirektør på Radisson BLU i Lillehammer, kan ikke forstå hvorfor eieren av hotellet har grepet inn og nektet foreningen adgang til hotellet sitt.

– Jeg blir veldig overrasket over at dette skjer i 2012.

Men Law kan garantere at LLH Innlandet ikke behøver å kansellere årets julebord.

– LLH er hjertelig velkomne til å holde julebordet sitt hos oss, sier Law, som opplyser at hun allerede har kontaktet for LLH og ønsket dem velkommen.

Flere saker fra Innlandet