Hopp til innhold

– Kosttilskudd kan inneholde forbudte stoffer

Vanlige mosjonister, som trener til blant annet Birken risikerer å få i seg dopingmidler, når de kjøper kosttilskudd i norske butikker.

Christine Helle

Olympiatoppen tar grep for å vurdere om kosttilskudd inneholder forbudte stoffer, forteller ernæringsfysiolog i Olympiatoppen, Christine Helle.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Nå vil Olympiatoppen føre en strengere kontroll av kosttilskudd, for å finne ut om de inneholder forbudte stoffer.

Ifølge Olympiatoppen er det flere høyrisiko-kosttilskudd til salgs enn noen gang, og stadig flere verstingprodusenter dukker opp på markedet, skriver Aftenposten.

Kraftig økning i kosttilskudd

Noe som betyr at mosjonister som kjøper kosttilskudd kan få i seg dopingmidler uten at de vet om det.

– Alle som deltar i konkurranser der det blir foretatt dopingprøver, kan komme opp i en slik situasjon. Få vet at selv kosttilskudd som inneholder C-vitaminer og Omega 3-kapsler, kan bestå av stoffer som utøverne skal holde seg langt unna, sier ernæringsfysiolog i Olympiatoppen, Christine Helle til Aftenposten.

Kosttilskudd

Det kommer stadig flere kosttilskudd i butikkene.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Hun har de siste fem årene sett en kraftig økning av midler med mer eller mindre god effekt, men også midler som inneholder stoffer som står på dopinglista.

Flere høyrisiko-kosttilskudd

Det har også kommer produkter, som inneholder stoffer som kan føre til at en utøver blir tatt for doping.

– Det er flere høyrisiko-kosttilskudd til salgs nå enn det var før. Utvalget er mye bredere.

Olympiatoppen har siden 2000 laget en risikovurdering av kosttilskudd i samarbeid med Det Norske Veritas. Nå skal risikovurderingen gjøres av et firma i England.

– Omfanget av produkter er blitt så stort av vi ikke lenger har kapasitet til å gjøre dette, sier Helle til Aftenposten.

Olympiatoppen jobber nå med en liste over hvilke kosttilskudd som er bra for Olympiatoppens stipendutøvere, og hvilke kosttilskudd som frarådes.

– De produktene som blir kvalitetssikret, får egen logo. Olympiatoppen har satt ned en komité som skal se på dette.

Flere saker fra Innlandet