Hopp til innhold

Kanten med «Hjalmar»-album

I dag finner du det aller første albumet med «Hjalmar» i butikken. Bak tegneseriefiguren står Nils Axle Kanten fra Ottestad.

Nils Axle Kanten

Nils Axle Kanten gleder seg over å være ute med tegneseriealbum nummer to. Denne gangen er det «Hjalmar» som får sitt eget album.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Det er en stor dag for tegneserieskaperen Nils Axle Kanten. I dag gir nemlig tegneserieforlaget Egmont ut det aller første albumet med nettopp «Hjalmar».

– Det føles veldig bra, og det er noe jeg har drømt om lenge. Det er litt skummelt også. Jeg har fått med meg at det er en relativt populær serie i Pondus, men det er nå det er ildprøven, sier Kanten til NRK.

– «Hjalmar» er terapi

Serien om trebarnsfaren «Hjalmar» går fast i VG, Hamar Arbeiderblad og i månedsbladet «Pondus». Nå har han også fått eget album.

Det er langt ifra alle tegneserieskapere som får gi ut album, men dette er andre gang Kanten har navnet sitt på et album. I sommer kom albumet «Firkanta», og i dag kom «Hjalmar».

– «Hjalmar» ble født ut ifra mine egne erfaringer som småbarnspappa. Det begynte litt som terapi for min egen del. Jeg hadde mange historier å ta av fra egen erfaring.

– Tegner med masse humor

Hjalmar av Nils Axle Kanten

Fabelaktiv på Hamar har laget en promovideo som skal gå på internett.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Albumet kommer i et opplag på 20 000 eksemplarer, og Egmont har stor tro på Kanten fra Ottestad.

– Han var veldig flink til å bestikke oss med alkohol og penger, ler redaktør Tormod Løkling.

– Nei da, han er en veldig flink kar som plutselig dukket opp. Han er en nesten helt ferdig utviklet tegner med masse humor og god strek. Det er rett og slett kortversjonen, sier Løkling.

Håper å selge 10 000 album

Løkling håper å selge mange album, men sier det er vanskelig å selge ut hele opplaget. Kanten sjøl håper på å selge 10 000 eksemplarer.

Kanten er egentlig animatør, og har en drøm om å lage tegnefilm med «Hjalmar» i hovedrollen. Men et eget månedsblad er kanskje et mer realistisk mål på kort sikt.

– Det er aldri godt å vite, for jeg husker da «Tommy & Tigeren» var på topp på 90-tallet, og solgte 50 000. Da satt jeg og sjefen min i kantina og pratet på at vi aldri kom til å oppnå en sånn suksess igjen. Noen få år senere så ser vi at «Pondus» selger dobbelt så mange blader. Hvem vet, kanskje «Hjalmar» kan doble «Pondus»-salget, sier Løkling.

Flere saker fra Innlandet