Hopp til innhold

Kamp om å godta "spøkelsesliturgi"

Kirkerådet åpner for at kirka skal innføre en "spøkelsesliturgi", men biskopen i Hamar vil ikke ha noe av det. Han mener en liturgi for å gifte to av samme kjønn er langt viktigere.

– Folk er urolige

Flere og flere står fram og sier de opplever uforklarlige fenomener i eget hus. Kirka vurderer å svare med å innnføre en egen "spøkelsesliturgi".

– Vi ser at det kommer stadig flere henvendelser der folk er urolige, fordi det skjer uforklarlige ting i huset. Og da ringer de kanskje en prest, og da vil vi ha et opplegg som prestene kan støtte seg til , og vite hva de skal gjøre i slike sammenhenger, sier Ingrun Gjule som sitter i Kirkerådet for Hamar Bispedømme.

Mye spøkeri

Før helga vedtok Kirkerådet å åpne for det som på folkelig vis kunne kalles "spøkelsesliturgi", men som i vedtaket heter liturgi for velsignelse av hus og hjem. Altså en kirkelig handling som kan brukes når noen opplever uro eller uforklarlige fenomener i huset.

Vi har hørt det fra huset på Vinstra , der hele kjøpet ble forsøkt hevet i retten fordi eieren mente det spøkte: Dømt til å kjøpe "spøkelsehuset"

Og vi har hørt fra Kvinnemuseet i Kongsvinger, der de riktig nok ikke bryr seg så mye om det de kaller uforklarlige skritt: Prester temmer spøkelser med bønn

Tror kirka på spøkelser?

Men betyr innføringa av en "spøkelsesliturg"! at kirka tror på spøkelser?

– Godt spørsmål, men vi tar ikke stilling til det, vi sier bare at når folk har opplevd noe de synes er uforklarlig eller urovekkende, så skal vi komme og være til støtte og hjelp, sier Gjule.

Men kirkerådet er på kollisjonskurs med biskopene. Fungerende biskop i Hamar, Leif Jørn Hvidsten, sier de ikke ønsker spøkelsesliturgien velkommen.

– Bare det at det kan bli hetende spøkelsesliturgi forteller at dette er betenkelig. Man kan ikke lage en liturgi for et hvert problem som dukker opp, men man kan lage forslag til hvordan det kan gjøres også ordne det lokalt, Hvidsten.

Heller homolitturgi

Han mener Kirkerådet heller burde vært opptatt av å innføre andre liturgier i Norge.

– For eksempel liturgi for mennesker av samme kjønn, som jo mange har etterlyst og som står på vent, sier Hvidsten.

Det er Kirkemøtet til neste år som til sjuende og sist bestemmmer om det skal innføres en "spøkelsesliturgi" i kirken, og det ser det altså ut til å bli strid.

Flere saker fra Innlandet