Hopp til innhold

Stjal sølvgjenstander fra kirke for flere hundre tusen kroner

Flere uvurderlige sølvgjenstander fra blant annet 1590 er stjålet fra Strøm kirke i Sør-Odal. – Det er utrolig trist, sier kirkeverge Asgeir Sektnan.

Tyveriet ble oppdaget torsdag morgen av kirketjeneren. Noen har tatt seg inn i sakristiet, brutt opp safen og tatt med seg alt som var av sølvtøy og to esker med oblater.

Stjal beger fra 1590

Blant sølvet som ble stjålet var et beger og et fat fra 1590, blomstervaser og dåpskanner.

Alterkalk fra cirka 1590, stjålet fra Strøm kirke

Denne alterkalken fra 1590 ble stjålet.

Foto: Odd Dølvik

– Vi vet ikke hvor mye alt er verdt, men det er i alle fall snakk om flere hundre tusen kroner. En dåpskanne vi har fått, har visstnok en verdi på 40 000 kroner. Det er snakk om et betydelig beløp i både kroner og affeksjonsverdi for oss, sier kirkeverge Asgeir Sektnan til NRK.

Han tror det blir vanskelig å selge gjenstandene i Norge, siden det er inngravert navn på noen av gjenstandene. Han er redd at de aldri får se sølvet igjen.

– Jeg kan ikke skjønne hva de skal med sølvtøyet. Det har nok lav omsetningsverdi, siden de er lett gjenkjennelige. Kanskje de kan smelte dem om, og få penger for sølvet, men jeg tror ikke det er så mye å tjene på det, sier Sektnan.

Lot altervinen stå igjen

Tyven eller tyvene har visst hva de var på jakt etter, tror Sektnan.

– De har ikke utført noe hærverk. De har bare kastet ut noe som lå i en eske, og trolig brukt den til å ha sølvet i. De tok alt som lå i safen, utenom rødvinen. De kjørte vel bil, så de var nok ikke interessert i altervinen.

Strøm kirke

Strøm kirke.

Foto: Asgeir Sektnan

Nå vurderer kirken om de skal gjenskape de stjålne gjenstandene.

– Vi er usikre på om vi skal forsøke gjenskape gjenstandene, men det blir ikke helt det samme.

Kirken var ikke utstyrt med alarm. Ifølge Sektnan er dette noe som har vært diskutert, men foreløpig var det ikke satt inn alarm.

Saken er anmeldt til politiet, som etterforsker saken. De har blant annet vært i kirken for å sikre spor.

Flere saker fra Innlandet