Hopp til innhold

Tre riksveger innlemmes i E16

I dag «døpes» nye Europaveg 16 på Kongsvinger festning. Tre riksveger i Hedmark og Oppland innlemmes i strekningen, som nå strekker seg fra Nord-Irland til østre deler av Sverige.

Åpning E16

Regionvegsjef i Statens Vegvesen, Per Morten Lund, åpnet i dag den nye E16 sammen med Samferdselsminister Marit Arnstad og Sveriges infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Foto: Vera Wold / NRK

Det er RV 2 mellom Kløfta og Kongsvinger, RV 200 fra Kongsvinger til Riksåsen ved Riksgrensen og RV 35 mellom Hønefoss og Gardermoen som i dag innlemmes i E16.

Samferdselsminister Marit Arnstad og Sveriges infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd skal døpe om E16 under en seremoni på riksveg 20 like utenfor Kongsvinger sentrum.

Det er FN-organet United Nations Economic for Europe (UNECE) i Genève som har godkjent omklassifiseringen og utvidelsen av E16 fra Hønefoss mot Kongsvinger, videre til riksgrensen og over mot Gävle i Sverige.

Gjennom omskiltingen vil E16 bli en internasjonal strekning som strekker seg fra Londonderry i Nord-Irland til østre deler av Sverige.

Åpning av nye E16

Mange hadde møtt opp på Kongsvinger festninge for å overvære åpningen av den «nye» vegen.

Foto: Vera Wold / NRK

Omskilting koster 2 millioner kroner

Statens vegvesen har jobbet iherdig med å sette opp midlertidige skilt langs før det offisielle navneskiftet i dag.

– Vi har klistret over de gamle skiltene med det nye vegnavnet, men vi skal skifte ut skiltene fortløpende fordi klistrelappene ikke holder så lenge ute i vær og vind, sier Hans Silborn i Statens vegvesen.

Men omdøpningen av de tre riksvegen til E16 er langt fra gratis.

– Vi bruker om lag to millioner kroner på nye skilt på de tre strekningene, sier Silborn.

Må bli kvitt 1000 sjokolader

Avisa Glåmdalen skriver i dag om et mer kuriøst problem som oppstår når vegene nå skifter navn. Riksveg 2-sjokoladen som var laget i anledning utbygginga, går nemlig «ut på dato» i det vegen skifter navn til E16.

– Vi har omkring 1050 sjokolader med riksvei 2-navnet på papiret, sier Christian Hofstad, påtroppende prosjektleder for riksvei 2-utbyggingen til avisa.

Flere saker fra Innlandet