Hopp til innhold

Pakka inneholdt brev og dokumenter

Litt over klokka 18.00 fredag kveld ble den 100 år gamle pakken åpnet foran et stort publikum i Ottahallen. I pakken gjemte det seg gamle brev og dokumenter.

På kvelden fredag 24.08.2012 ble en 100 år gammel pakke åpnet foran et stort publikum i Ottahallen. I pakken gjemte det seg gamle brev og dokumenter.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Fredag ble pakka som har ligget uåpnet på kommunehuset i Sel siden den ble levert til kommunen i 1927 åpnet.

Det var ei innholdsrik pakke med en rekke historiske dokumenter, håndskrevne brev, regnskap, tøystykker, protokoller og avisutklipp. Mye av innholdet er datert 1912.

Pakka har ligget uåpnet på kommunehuset i Sel siden den ble levert til kommunen i 1927 av Sel kommune sin første ordfører Johan Nygård. På pakka står det «Kringenstøtten og Kringenfesten 26. august 1912. Kan aabnes 2012».

I kveld ble pakken høytidelig åpnet i forbindelse med Kringenmarkeringen på Otta i Sel kommune. Bakgrunnen for markeringen er det berømte slaget i 1612, der skotske leiesoldater ble nedkjempet av norske bønder.

Det gikk et sus gjennom salen da pakken ble båret opp på scenen av Kjell Voldheim ved Gudbrandsdalsmusea.

(Saken fortsetter under bildet)

Pakke levert Sel kommune i 1927 ble endelig åpnet

Kjell Voldheim ved Gudbrandsdalsmusea hadde æren av å åpne pakken.

Foto: NRK

– Vi hadde ikke forutsett at pakken skulle inneholde så mye, sa Voldheim ved Gudbrandsdalmusea, som hadde æren av å åpne pakken sammen med direktør Torveig Dahl.

De to ble sendt av scenen for å studere innholdet og bedt om å komme tilbake med en orientering litt senere om detaljene i pakken. Markeringen i Ottahallen fortsetter utover kvelden.

NRK sendte åpningen av pakken direkte på nett i kveld, men på grunn av stor pågang var det flere som ikke klarte å se sendingen. Dette beklager vi på det sterkeste.

(Saken fortsetter under bildet)

Hemmelig pakke endelig åpnet

Pressen fikk ta bilder av innholdet etter at den var åpnet. Nå skal innholdet studeres nøye.

Foto: NRK

– Stor historisk verdi

Kjell Voldheim kommer til å bruke de nærmeste dagene på å studere innholdet i pakka.

– Dette er kjempespennende. Mye av det som ligger her har stor historisk verdi, sier Voldheim.

Et av pakkens mange innhold var et tøystykke med påskriften "fra kongen".

– Fordi vi hadde representanter fra kongehuset til stede, var det ekstra moro å finne noe slikt, sier Voldheim.

Prinsesse Astrid var på plass i Ottahallen og mottok Pillarguriprisen på vegne av Norske Kvinners Sanitetsforening.

Det var knyttet stor spenning til innholdet i pakka. Noen hadde håpet på en skatt som kunne gjøre Sel til en rik kommune, men innholdet har trolig størst historisk verdi.

Hemmelig pakke åpnet etter 100 år

Her er noe av innholdet i pakken.

Foto: NRK

Flere saker fra Innlandet