Hopp til innhold

Mamma fant 200 meldinger fra tiltalt mann på datterens mobil

Mannen, som er tiltalt for å ha lurt jenter til å sende seksualiserte bilder av seg selv, erkjente straffskyld på nesten alle poster, da rettssaken startet i dag. Det var en mamma, som satte politiet på saken.

Sør-Østerdal tingrett, dommere

En Elverums-mann møter i Sør-Østerdal tingrett, tiltalt for å ha tvunget eller lurt unge jenter til å sende nakenbilder av seg selv.

Foto: NRK

Den 40 år gamle mannen fra Elverum er blant annet tiltalt for å ha lokket jenter helt ned i tiårsalderen til å sende seg nakenbilder på mobiltelefonen.

En gutt og 27 mindreårige jenter fra tiårsalderen og oppover fra hele landet er fornærmede i saken. Den tiltalte brukte nettsamfunn til å komme i kontakt med jentene.

En mamma oppdaget saken

I dag startet rettssaken mot mannen i Sør-Østerdal tingrett. Mannen erkjente straffskyld på alle punkter, utenom ett. Der erkjente han delvis straffskyld.

Ingen av barna er til stede under rettssaken, men er representert ved tre bistandsadvokater.

Det var mammaen til en 13-åringen, som oppdaget saken. Hun fant 200 meldinger fra den tiltalte mannen på datterens mobiltelefon. Hun fant også bilder av en annen jente, som også hadde kontakt med den tiltalte.

Politiet ble kontaktet, og dermed fikk de tiltaltes telefonnummer, og kunne starte etterforskningen. De hentet elektroniske spor fra tre nettsamfunn, i tillegg har de hentet samtaledata fra mobiltelefoner.

Mannen skal ha sendt 31 000 meldinger fra sin mobil, i løpet seks måneder

– Ville fremstå som yngre

Den tiltalte forklarte i retten at han var inne på nettsamfunn for å få venner, men at han bare fikk respons fra yngre personer.

– Derfor endret jeg profilen min for å fremstå som yngre sjøl. Det var ei jente på 15 år, som tilbød bilde mot kontantkort. Jeg stusset litt på det, men var så dum at jeg gjorde det. Jeg sendte henne kontantkort, og fikk tre eller fire bilder tilbake av henne der hun hadde på seg BH eller singlet, forklarte mannen i retten.

Han kommuniserte med både jenter under og over 18 år. Og tilbød de kontantkort for bilde. Dette prøvde han også med jenter i 14–15 års alderen, men han fikk ikke bilder av disse jentene på grunn av alderen, forklarte mannen.

Lot som han var 15–16 år

40-åringen forklarte i retten om seksualiserte samtaler med mindreårige jenter på nettsamfunnene.

– Jeg lot som jeg var en gutt på 15–16 år. Jeg hadde tre-fire bilder av andre gutter i den alderen som jeg fant på internett. Jeg sendte de, og lot som det var meg.

Han fikk fort kommunikasjonen over fra internett til mobiltelefon.

– Det var fordi jeg ønsket bilder. Det var lettere med mobilen.

Betalte med kontantkort

Han forklarte at han brukte bildene han fikk til å tilfredsstille seg sjøl. Han betalte for bildene med kontantkort. Noen av jentene fikk ett kontantkort, andre fikk opp til sju-åtte stykker.

Mannen brukte mye penger på å holde kontakt med jentene, og på kontantkort. Han måtte blant annet pante tomflasker for å skaffe pengene.

Han forklarte i retten at han forsøkte å slutte flere ganger, fordi han visste at det han holdt på med var galt.

Han innrømmer at han ba om å få møte flere av jentene, men at han egentlig ikke ville møte dem.

Aktor Eidsvaag lurte på om han tror det har vært vanskelig for jentene når de skjønner at de har blitt lurt av en mann på 39 år.

– Det regner jeg med, svarte den tiltalte mannen.

– Mange jenter har ikke tatt skade

Mannens forsvarer mener det er viktig å få fram at saken ikke er så alvorlig som for eksempel saken mot den såkalte MMS-legen.

– Dommeravhør viser at mange av jentene har tatt ingen eller lite skade av kontakten med den tiltalte. Flere sier at de ikke bryr seg om det, sa forsvarer Jostein Løken i retten.

Bistandsadvokat Odd Henning Svalheim sier han ikke er enig. Flere foreldre skal kanskje forklare seg om dette senere i saken.

Det blir reist krav om erstatning for fem av ofrene.

Det er satt av to uker til rettssaken i Sør-Østerdal tingrett.

Flere saker fra Innlandet