Hopp til innhold

Jerven herjer på fjellbeite

Sauebønder i Øystre Slidre vurderer å gå til sivil ulydighet dersom ikke Direktoratet for naturforvaltning (DN) tar jerveherjingene på alvor.

Lynn Hege Myrvang, Øystre Slidre.

– Det er en psykisk belastning å vite at sauene har opplevd lidelse, sier sauebonde Lynn Hege Myrvang.

Foto: Sigrid Havig Berge

Jerven tar mer sau enn tidligere i Øystre Slidre.

– Det er en psykisk belastning å vite at sauene har opplevd lidelse, sier sauebonde Lynn Hege Myrvang.

Advarer

Men Direktoratet for naturforvaltning vil ikke etterkomme ønsket fra sauebøndene

– Det blir ikke tatt ut flere jerv i Oppland fordi bestanden i fylket ligger på bestandsmålet om fire ynglinger, sier seniorrådgiver i DN, Lars Bendik Austmo og viser til stortingsforliket fra 2011.

Jerven er dessuten fredet rovvilt, og Austmo advarer sauebøndene mot å drive ulovlig jakt.

– Hvis det jaktes på fredet rovvilt uten tillalelse, blir det rutinemessig etterforsket av politiet, sier Austmo.

Han viser også til at det er tatt ut én jerv mer i Oppland i vinter enn lisenskvoten på fem.

– Får herje fritt

Sauebøndene i Øystre Slidre har sett seg lei på at jerven får herje fritt i saueflokkene på fjellbeite. Nå forventer bøndene at noe blir gjort, og derfor holdt de stormøte på Heggenes i dag.

– Det er frustrerende. Vi bruker mye tid og krefter på å lete etter dyr, og vi lurer selvfølgelig på hva som har skjedd med dem, sier sauebonde Lynn Hege Myrvang.

Hun har de siste årene har hatt store sauetap på fjellbeite. I dag møttes hun og rundt 30 andre sauebønder i Øystre Slidre som er frustrerte over situasjonen.

Under fjorårets beitesesong mistet flere av bøndene i området over 30 prosent av sine besetninger.

Håper forvaltninga tar grep

Nå ønsker bøndene at rovdyrforvaltninga skal ta grep om saken. De vil at Statens naturoppsyn med loven i hånd skal gå inn i fjellet og ta ut jerven.

Store deler av sauene beiter i beiteprioriterte områder der det ikke skal være stedbunden jerv.

Arnfinn Beito, leder i Øystre Slidre sau og geit, mener DN må komme på banen.

– Dyr som yngler, skal ikke være i beiteprioriterte områder, og da er det DN sitt ansvar å ta ut dyra, og ikke noe dyr er tatt ut, sier Beito.

Dobbelt med jervespor

Ifølge sauebøndene har de hittil i år registrert dobbelt så mange jervespor som på samme tid i fjor. Derfor frykter de et enda verre utfall etter årets beitesesong.

– Vi frykter det samme tapet som i fjor eller verre, sier Beito.

Sauebøndene sier at de har forsøkt å opprette dialog med forvaltninga uten hell. Også ordfører og sauebonde Kjell Berge Melbybråten er frustrert over at de ikke når igjennom til DN.

– Utfordringen er at når vi gjør henvendelser til DN, så får vi ikke svar, verken når sauenæringa, kommunen eller rovviltnemnda prøver å ta kontakt, for å få ut et større uttak. Den holdningen stusser jeg over, at det kan være lovlig forvaltnigsmåte, sier ordfører Melbybråten.

Sivil ulydighet

– Vi må vurdere om vi skal gå til sivil ulydighet og ta ut dyra selv. Jeg synes det er synd hvis man skal ha en forvaltningspolitikk som gjøre at man blir lovbryter for å verne om egne beiteinteresser. Da er det noe feil med lovverket, sier Beito.

Dersom ikke jerven bli fjernet, frykter bøndene at flere sauetap vil være kniven på strupen for sauenæringa i Øystre Slidre.

Arnfinn Beito er redd for at når dyra slippes til fjells om et par uker, vil det være siste gangen for flere bønder i kommunen.

– Hvis to til tre besetninger med store tap bestemmer seg for å slutte, så er det et stort tap for næringa, sier Beito.

– Vil ikke ta ut flere

– Jeg registrerer at sauebøndene etterlyser at DN tar ansvar i denne saken, og stortings-forliket fra 2011 sier at miljøforvaltningen, også DN, skal ta et større ansvar for å ta ut resterende kvote etter endt lisensfelling. I Oppland var kvoten på fem dyr for siste lisensjakt som ble avsluttet 15. februar, mens det ble tatt ut seks. Likevel har DN sagt at det kan bli aktuelt med uttak av jervetisper med unger (hiuttak) dersom man når bestandsmålet, og det blir registrert yngling utenfor prioritert jerveområde, sier seniorrådgiver Lars Bendik Austmo.

Men per i dag er det registrert fire ynglinger i Oppland. Det er det samme som bestandsmålet, og alle ligger innenfor jerveområdet.

– Det er derfor ikke aktuelt å ta ut flere i dette området. Det er tatt ut to jerv her, og det er heller ikke registrert yngling i dette området i vinter. Vi har heller prioritert andre områder i landet som ligger vesentlig over bestandmålet, sier seniorrådgiver Lars Bendik Austmo.

Flere saker fra Innlandet