Hopp til innhold

Stortingsrepresentant vil samle Norden i en stat

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H) mener de nordiske landene vil tjene på å slå seg sammen og bli en stat.

Olemic Thommessen, Høyre

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen fra Lillehammer håper på en nordisk forbundsstat.

Foto: Høyre

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen er leder i Foreningen Norden som jobber for et bedre samarbeid mellom de nordiske landene.

På sitt årsmøte nylig vedtok de å samle alle de nordiske landene og danne en forbundsstat. En slags ny nordisk supermakt.

– En slik forbundsstat vil vi få en mye sterkere stemme i verdenssamfunnet enn det hvert enkelt land har i dag, sier Thommessen.

Et samlet Norden vil være blant de 14 største økonomiene i verden og ha en befolkning på 25 millioner mennesker.

Foreningen Norden fikk senest oppmerksomhet for sitt forslag om å fjerne dubbing av svenske og danske tv-programmer på norsk tv.

Ingen ny Kalmarunion

Thomessen mener det er behov for å finne løsninger som i fremtida vil gi et tettere og mer forpliktende nordisk samarbeid. I en globalisert verden er det viktig å styrke og verne om det nordiske, mener han.

– I dag opplever vi konkurranse fra hele verden på alle samfunnsområder. Det gjelder alt fra økonomi til språk og kultur. Da mener vi det er viktig å være store slik at vi kan ivareta de verdiene vi står for, sier Thommessen.

Noen ny Kalmarunion ser han likevel ikke for seg.

– Det vi har diskutert ligner nok mer på et slags EU-system, der hvert enkelt land beholder sitt selvstyre, men inngår i et mer forpliktende samarbeid enn i dag, sier Thommessen.

Han tror likevel ikke vedtaket lar seg realisere med det første, men håper det vil starte en diskusjon om hva Norden skal være i fremtida.

Flere saker fra Innlandet