Hopp til innhold

Nyutdannede leger må vente opp til et år på turnusplass

Nyutdannede leger kan måtte vente et helt år før de får turnusplass, fordi det ikke er nok plasser til alle. Jan-Øyvind Lorgen skaffet seg turnusplass sjøl i Kongsvinger, men det skulle han ikke ha gjort.

Jan-Øyvind Lorgen

Jan-Øyvind Lorgen var heldig og fikk seg jobb rett etter endt legeutdanning, men han får ikke dette godkjent som en del av turnustjenesten. Noen leger må vente opp til et år før de kan begynne med praksis.

Foto: Frode Meskau / NRK

Etter seks år på skolebenken vil nyutdannede leger gjerne rett ut i turnustjeneste, men det er ikke like lett.

Ifølge Dagens Medisin står nå over 500 leger i kø for starte sin turnustjeneste. Mange av disse må vente minst et halvt år, noen et helt år, før de får turnusplass. Da skulle man tro at det var kjærkomment at noen finner seg turnusplass sjøl, men slik er det ikke.

Vil ikke godkjenne vikariatet

Jan-Øyvind Lorgen fikk seg jobb på sykehuset i Kongsvinger, da en turnuslege gikk ut i svangerskapspermisjon. Der jobbet han fra august til februar.

– Hadde jeg ikke fått den jobben, så hadde jeg enten gått arbeidsløs, jobbet som sykepleier eller miljøterapeut i et halvt år. Men jeg var heldig og fikk dette vikariatet, og jeg fikk jobbet som lege. Det er ikke alle som er så heldige, sier Lorgen til NRK.

Men så heldig var Lorgen likevel ikke. For det er Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAHF) som bestemmer, og de vil ikke godkjenne turnustjenesten til Lorgen.

Årsaken er at han skaffet seg den sjøl.

SE VIDEO: Får ikke godkjent turnusplass han skaffet sjøl:

Video 500 i kø for å få turnusplass

Reporter Kurt Sivertsen/fotograf Frode Meskau

– Vanskelig å forstå

Det er nemlig SAHF som skal finne plassene, og det skal være loddtrekning om dem. Dette er mest rettferdig, mener SAHF. Vanskelig å forstå, mener Lorgen.

– Denne jobben inneholdt akkurat det jeg skal ha, men det holdt ikke siden jeg fant plassen sjøl. Det er vanskelig for meg å forstå hvorfor det er slik, kanskje byråkrater skjønner det bedre enn meg.

Jan-Øyvind Lorgen

Jan-Øyvind Lorgen skjønner ikke hvorfor han ikke kan få godkjent praksisen sin.

Foto: Frode Meskau / NRK

Lorgen får støtte av tillitsvalgt ved sykehuset i Kongsvinger.

– Vi synes det er veldig uheldig og unødvendig, for nå opptar han en plass i køen til neste år. Det er synd med tanke på at han har en fullverdig turnustjeneste her nå, og gjennomfører den i tråd med forskriften, sier tillitsvalgt for Yngre legers forening, Erlend Grønningen.

Grønningen forteller om flere eksempler som ligner på saken til Lorgen. Han har et konkret tilfelle som han har brukt som eksempel i sin klage til SAHF.

En nyutdannede lege fikk sjøl tak i en jobb som turnuslege ved sykehuset, og fikk godkjent dette som en del av turnustjenesten.

– Vi ser helt klart at han må få den turnustjenesten godkjent. Vi har eksempler på turnuskandidater som har gått i vikariater, og fått det godkjent etter gjentatte purringer fra SAHF.

«Forskriften er absolutt»

Men SAHF nekter altså å godkjenne turnustjenesten Lorgen har hatt på sykehuset i Kongsvinger, men skriver til NRK i en e-post: «Systemet åpner følgelig ikke for at turnusleger selv kan finne seg en turnusplass».

Det hjalp heller ikke å anke til Helsedirektoratet, som i en e-post til NRK skriver: «Forskriften er absolutt og tar ikke hensyn til om arbeidsforholdet gjennomføres i tråd med gjeldende regelverk for turnustjeneste.»

Godkjenner ikke turnustjeneste

Helsedirektoratet vil heller ikke godkjenne Lorgens turnustjeneste, og sier at forskriften er absolutt.

Foto: Frode Meskau / NRK

Hverken SAF eller direktoratet vil la seg intervjue, men viser til sine skriftlige svar. Hvis Lorgen ikke får godkjent turnusvikariatet på sykehuset, må han jobbe et halvt år ekstra.

– For meg betyr det at jeg må ut i ny turnustjeneste fra august. Hvis jeg hadde fått godkjent praksisen, kunne jeg gått ut i allmennturnustjeneste, og fortsatt min karriere. Nå må jeg altså utsette karrieren seks måneder og gjøre det på nytt, sier Lorgen.

Endringer på gang

Nå kan turnusordningen bli endret allerede fra neste år. Den blir da søknadsbasert, og nyutdannede leger må søke blant utlyste stillinger, skriver Dagens Medisin.

Helsedirektoratet har foreslått å lage en nasjonal portal på nett for stillingsutlysninger og søknader.

Turnustiden er 18 måneder, og i dag utgjør turnuslegene cirka 10 prosent av legearbeidskraften på sykehus og i kommunene.

Flere saker fra Innlandet