Hopp til innhold

Stolpeflytting til 1,5 millioner kroner

Vegvesenet må flytte 18 vernede telefonstolper noen meter for å bygge ny vei. Flyttinga koster 80 000 kroner per stolpe.

Rikstelefonlinje

Rikstelefonlinja i Engerdal er en sjelden vare. Nå må den flyttes for å gjøre rom for en ny vei. Det blir en dyr flytting for vegvesenet.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Den gamle rikstelefonlinja mellom Engerdalssetra og Gløtvola i Engerdal strekker seg til værs. Den minner om en tid da man brukte porselensisolaterer og 8-piggs abonnentjern på telefonlinja.

Linja er et verna kulturminne, men nå må trådene tas ned og stolpene flyttes, fordi det skal bygges en ny vei her.

– Voldsom pris

Statens vegvesen regner med at flyttinga vil koste cirka 80 000 kroner per stolpe. Dermed kan totalkostnaden for hele linjeflyttinga komme opp i 1,5 millioner kroner. Skogsarbeidere, som er i gang med å rydde langs linja, synes det høres ut som penger.

– Man skulle ikke tro at det kostet så mye å flytte en stolpe. Det er en voldsom pris, sier John Egil Bekkevold.

SE VIDEO: Dyr stolpeflytting:

Video Dyr stolpeflytting

Videofotograf: Joar Elgåen

Det er et firma i Norge, som kan gjøre denne spesielle jobben. For vegvesenet har det aldri vært noe tema å prøve å få fjernet linja, istedenfor å flytte den.

– Dette handler om å ta vare på historisk viktig momenter som har vært opp gjennom tida. Derfor synes jeg absolutt det er viktig å ta vare på det, sier byggeleder i Statens vegvesen, Auden Andersen.

– Ikke mye penger for å ta vare på historienhistorienhistoiren

Og lokale kulturkrefter er glad vegvesenet bruker tid og penger på å flytte stolpene.

– Vi har sett mange eksempler på at man i framskrittet har glemt å ta vare på historien, og har ment at det ikke er verdifullt. Så viser det seg etter noen tiår eller noen generasjoner at det er viktig å ta med seg den delen av historien for å få et bilde av hele utviklingen. Fra et samfunnsperspektiv så er ikke det mye penger for å ta vare på en del av historien vår, sier kulturmedarbeider i Engerdal kommune, Bjarne Granli.

Rikstelefonlinje

Veien skal bygges ut, og da må rikstelefonlinja flyttes.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Flere saker fra Innlandet