Hopp til innhold

– Aksepterer min plikt til å vitne

Filosof Einar Øverenget fra Elverum mener det er viktig å ta vare på de rettslige prinsippene og støtter ikke Stein Lillevolden sin vitnenekt i terrorrettsaken.

Einar Øverenget

Einar Øverenget mener det er viktig å ta vare på de rettslige prinsippene, som plikten til å vitne, i 22. juli-rettsaken.

Foto: NRK

Stein Lillevolden

Stein Lillevolden

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I en kronikk i Aftenposten i dag skriver aktivist og blitzer Stein Lillevolden fra Gausdal at han vil nekte å komme frivillig til rettsaken for å vitne i saken mot Anders Behring Breivik.

Det synet støtter ikke filosof Einar Øverenget. Han mener det er viktig å ta vare på de rettslige prinsippene i saken, blant annet plikten til å vitne.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg havnet på den lista, og jeg har ikke noe spesielt behov for å være på den. Men jeg har heller ingen sterke motforestillinger mot å stille opp hvis forsvaret mener at jeg kan ha noe å si i saken, sier han.

Ikke sirkus

Lillevolden skriver i sin kronikk at han nekter «å bli slept rundt i manesjen som en annen pauseklovn».

Einar Øverenget tror derimot forsvaret har satt sammen sin vitneliste for å ivareta sin klient sitt mål i denne saken, nemlig å bli kjent tilregnelig.

– Vi må akseptere at forsvaret har en selvstendig og egen rolle til å trekke inn dem som de mener er hensiktsmessig. Jeg tror ikke forsvaret har som målsetning å skape sirkus og jeg tror ikke dommerne vil tillate det heller, sier Øverenget.

– Få med fagbakgrunn

Lars Østby

SSB-forsker Lars Østby

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

SSB-forsker Lars Østby fra Ringsaker er den tredje fra Innlandet som skal vitne i rettsaken. Han har sett gjennom vitnelisten og finner ikke så mange med en ren faglig bakgrunn.

– Det er kanskje mer folk som står for bestemte synspunkter, men det er ikke min rolle, sier Østby.

Forskeren vil ikke si hva han syntes om Lillevolden sitt utspill:

– Han får svare for seg selv. Jeg oppfatter min rolle til å være bestemt av at jeg har en del kunnskaper om innvandring, integrering og antallet muslimer i Norge som forsvaret mener at retten bør få ta del i.

Flere saker fra Innlandet