Hopp til innhold

Kun fire av ti bruker belte

– Hvis man blir påført skader som hadde vært unngått ved beltebruk, kan erstatningskravet bli redusert, sier Pål Rune Eklo i Gjensidige Forsikring

Video Bilbeltebruk i buss

Kun fire av ti passasjerer på ekspress- og turbusser bruker belte

Kine Snortheimsmoen

– Jeg vet at ulykker kan skje på bussen også. Kine Snortheimsmoen husket under dagens bussreise

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Fire personer ble meldt skadet etter en bussulykke på E16 ved Ryfoss i Valdres i går. Flere av passasjerene brukte ikke bilbeltet da ulykken inntraff.

Kommunikasjonsrådgiver i Gjensidige Forsikring, Pål Rune Eklo, sier det er den enkelte passasjers ansvar og benytte bilbelte.

Busselskapet har plikt til å informere om at passasjerene må bruke belte, men det er passasjerenes ansvar å påse at det blir brukt, forteller Eklo.

Eklo informerer om at erstatning ved skader etter en eventuell bussulykke kan bli redusert hvis passasjeren ikke har brukt bilbelte.

– Føler meg tryggere i buss enn i bil

Ane Løken Kallelid

– Jeg føler meg tryggere i en stor buss, derfor glemmer jeg å bruke bilbelte, forteller Ane Løken Kallelid

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Ane Løken Kallelid benytter seg ofte av ekspressbuss når hun skal reise. Hun innrømmer at hun ofte glemmer å bruke bilbeltet:

– Hvis jeg kjører bli så tar jeg på bilbelte automatisk. Men jeg føler meg mye tryggere i en stor buss, derfor så tenker jeg ikke over å bruke det, sier Ane.

Hun er ikke den eneste som glemmer seg bort. En undersøkelse gjennomført av Statens vegvesen viser at kun fire av ti passasjerer i ekspress- og turbusser bruker belte.

– Jeg glemmer som regel å bruke beltet når jeg kjører buss. Jeg veit jo at ulykker kan skje, men jeg føler meg trygg når jeg sitter i bussen, forteller Kine Snortheimsmoen.

Busselskapet har informasjonsplikt

Bussulykke på E16

Mange av passasjerene hadde ikke på bilbelte da Øst-Vest Ekspressen kjørte av veien på på E16 ved Ryfoss i Valdres.

Foto: Maria Solli Kolloen

– I busser hvor det er montert bilbelte har passasjeren ansvar for å bruke disse, forteller avdelingsdirektør Jon Molnes i Statens vegvesen.

Ikke alle busser har bilbelte, derfor er bussjåføren og busselskapet pliktige til å informere passasjerene om å bruke bilbelte på bussruter hvor bilbelte er påbudt.

– Selskapet og sjåføren skal opplyse om bruk av bilbelte. Dette kan gjøres ved å sette opp skilt inne i bussen eller ved at sjåføren gir muntlig beskjed, sier Molnes.

– 2,5 meters fallhøyde hvis bussen velter

Bussjåfør Bjørn Nilsen JVB Fagernes

– Hvis bussen havner i grøfta eller går rundt vil de passasjerene som ikke bruker beltet bli kastet rundt i bussen, sier bussjåfør Bjørn Nilssen.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Bussjåfør Bjørn Nilssen har selv opplevd å kjøre av veien med buss. Han er derfor påpasselig med å minne passasjerene om å bruke bilbelte

Bussen jeg kjørte ble tatt av ei vindkule på fjellet og veltet. Det var heldigvis ingen passasjerer som ble skadd den gangen. Men om en buss velter, blir det 2,5 meters fallhøyde rett ned, og det går ikke upåaktet henne, sier Nilssen.

Bussjåføren sier han minner om beltebruk ved hvert sentrale stoppested. Men det er opp til passasjerene å lytte til oppfordringen.

Det blir selvfølgelig vanskelig for oss å sjekke at hver passasjer bruker bilbeltet under bussturen, sier Nilssen.

Flere saker fra Innlandet