Hopp til innhold

– Kan ikke møte opp på NAV og heve cash

– Våre støtteordninger skal være til for dem som trenger det, ikke for dem som ikke gidder å bidra. Anette Trettebergstuen er oppgitt over at ungdommer tror de kan «nave» seg til et friår.

Anette Trettebergstuen

– Det er helt uakseptabelt at det utvikles en kultur hvor ungdom tror de kan slippe å jobbe og gå på skole, sier Anette Trettebergstuen (Ap)

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

NAV-logo

NRK omtalte tidligere i dag ungdom som tror de kan ta et friår på NAV sin regning.

Foto: NRK

Anette Trettebergstuen er arbeidspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet. Hun er bekymret over den voksende kjennskapen til «naving» blant ungdom.

Hvis man allerede i ung alder er passiv i arbeidslivet, er sjansene store for at man forblir det i voksen alder. Derfor er vi nødt til å stille krav til ungdommene som møter opp på NAV, sier Trettebergstuen.

Hun understreker at kommunene må være tydelige på for å ha krav på tiltak og stødnad fra NAV skal man også være pliktig til å bidra med en form for aktivitet.

Man kan ikke bare møte opp på NAV og heve cash. De som kommer innom i med det til hensikt må bli snudd i døra.

Anette Trettebergstuen (AP)

– Det er umulig å «nave»

Karin Andersen

–«Naving» er stikk i strid med reglene, og skal ikke være mulig, sier Karin Andersen (SV)

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Reglene fungerer slik at man må oppfylle visse krav for å ha rett på stønad. Hvis ungdom får stønad på andre vilkår enn det regelverket tilsier, så er dette feil og må rettes opp, sier Karin Andersen (SV).

Nestlederen i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget sier at en del ungdommer trenger andre tilbud enn videregående skole. Men for å ha krav på stønad må ungdommene delta på arbeidsopplæring og liknende tiltak.

Alle som jobber med ungdom må opplyse dem om at det ikke er mulig å «nave». Det å kun ville ta seg et friår oppfyller ikke NAVs krav til stønad, og da skal de heller ikke får det, sier Andersen.

Flere saker fra Innlandet