Hopp til innhold

Birkens egen supermann

Ikke bare kjører han opp spor for over 20.000 ivrige birkebeinere slik at de skal få optimale forhold. Når han er ferdig med det, kjører han like gjerne tilbake til Rena og går seg en tur over fjellet han også.

Løypesjef på Sjusjøen, Johannes Haukåssveen.

Han er løypesjef på Sjusjøen og stort sett oversikt over det meste. Under Birkebeinerrennet kjører han spor og er til og med deltager.

Foto: Bjørn Opsahl

har Dette er 23. gangen Johannes Haukåssveen står på startstreken til Birkebeinerrennet. Som om ikke det er nok er dette femte året han selv har kjørt opp spor.

– Jeg har drevet med løyper her oppe i 29 år nå. I tillegg har jeg alltid vært en ivrig skigåer, sier han.

Klare merket sa du?

Og man bør kanskje være en ivrig skigåer når man, som nevnt, har gått birken 23 ganger. Det har resultert i mer enn ett merke.

– Jeg har til sammen 17 merker nå, målet er 20. Så da har jeg et par å gå på, sier han.

Til vanlig jobber han som løypesjef på Sjusjøen. Han har full oversikt på løyper og snø hele sesongen, men Birken-helga er noe for seg selv, litt sånn som han. Allerede natt til FredagsBirken kjører Johannes Haukåssveen til langt på natt for å sørge for fine spor. Ikke før den siste FredagsBirkebeineren har rukket å skifte til tørt, er Haukåssveen allerede på plass igjen i det som sies å være verdens mest avanserte løypemaskin.

Der blir han til klokka er 03.00 på lørdag morgen. Og etter det, da kjører han til Rena for å gå på ski.

– Hvis jeg klarer å få to timers søvn før start, er jeg heldig. Da står jeg på startstreken 08.30 etter ei natt med sporkjøring. Det er uten tvil en sliten kropp jeg stiller med til start, men jeg gjør det for moro skyld, ikke for å bli verdensmester.

Gleder seg til rennet

Hele den siste uka har Haukåssveen vært oppe i løypa. Han sier spenningen bygger seg opp, sakte, men sikkert.

– Når du treffer på den første birkebeineren klokka 07.00 om morgenen som er ute og trener, da kribler det jo litt. Man blir jo litt oppgira da, sier han.

Årets Birkebeinerrenn sanker inn nesten 17 tusen deltagere fra nær og fjern. Som løypesjef for hele løypa er man over gjennomsnittet interessert i å prestere godt.

– Jeg føler presset. Mitt største ønske foran en slik helg er at forholda skal bli så bra som overhodet mulig for de påmeldte. Jobben er ikke bare enkel når starten går ut over flere timer med svært ulike værforhold. Jeg ser heller at alle sammen får en suveren tur over fjellet, så kan mitt eget merke være det samme, sier Haukåssveen.

Jeg skjønner jo at jeg ikke blir noen verdensmester, men jeg synes det er et fantastisk arrangement å få være med på

Johannes Haukåsveen

Tror på ny rekord

Lørdag braker det løs over fjellet, og værutsiktene ser mer enn lovende ut om vi skal tro «Birkens» egen supermann.

– Det blir knallføre for dem som starter tidlig. Jeg er ganske sikker på at det blir satt ny rekord under årets Birkebeinerrenn, sier han.

Flere saker fra Innlandet