Hopp til innhold

Kongsvinger skeptisk til MC-søknad

MC-klubben Four Horsemen bygde ut uten tillatelse fra kommunen, men nå ligger søknaden på bordet til politikerne. Ordføreren er skeptisk til søknaden.

MC-skepsis i Kongsvinger

Uten tillatelse fra kommunen har Four Horsemen bygget ut i flere år, først i fjor 6. oktober 2011 sendte de søknad, og nå skal saken behandles i kommunen

Foto: Liv Rannaug Lilleåsen / NRK

MC-skepsis i Kongsvinger

Ordfører Øystein Østgård vil behandle alle likt, men er skeptisk.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK

– Jeg skal ikke tro noe som helst om politisk behandling før det er behandlet. Men personlig mener jeg at den fasaden ser litt spesiell ut. Det er ikke det jeg vil kalle tiltalende i alle fall, sier ordfører i Kongsvinger Øystein Østgård.

– Når planutvalget behandler slike saker, tar de jo hensyn til utseende også ...

Four Horsemen, av politiet vurdert til en rekrutteringsklubb for kriminelle Hells Angels, har allerede gjort endringer på bygget, uten tillatelse, og ordføreren er skeptisk til søknaden som igjen reiser debatt om klubbens tilhørighet i Kongsvinger.

Ingen forkjellsbehandling

– Ut ifra søknaden ser det i og for seg greit ut. Men når det kommer til skissene og tegningene, skal jeg kanskje ikke bedømme det for mye. Men, det er jo litt spesielt ...

Kommunen har mange ganger stukket kjepper i hjula ved å bruke plan- og bygningsloven. Og klubben har fått flere pålegg for blant annet et gjerde som er for høyt og at det ikke er rømningsveg ved brann. I søknaden som nå er sendt inn skal Four Horsemen behandles likt som alle andre, ifølge Østgård.

– Vi behandler alle likt, og loven er lik for alle, understreker han.

Jeg kan ikke si at jeg ikke vil ha dem i kommunen så lenge det ikke kan dokumenteres at de driver med ulovlig virksomhet.

Strid i Ringsaker

MC-skepsis i Kongsvinger

Lokalet til Four Horsemen er videoovervåket.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK

En svært lik sak pågår i Ringsaker kommune – en kommune som har gjort vedtak om at Hells Angels er uønsket. MC-klubben, som holder til på Rudshøgda, bygde et basseng uten tillatelse. Og da de søkte om dispensasjon, sa et enstemmig planutvalg nei – fordi:

– I tilfellet hos oss er det faktumet av hvem som faktisk søker, Hells Angels, en medvirkende årsak til at vi sa nei, samt alle andre punkter som ligger i saken, sier ordfører Anita Ihle Steen.

Nå har imidlertid Hells Angels klaget på vedtaket, og tatt advokathjelp.

Ikke politidialog

Og om Four Horsemen på grunn av deres mulige tilknytning til Hells Angels er uønsket også i Kongsvinger, svarer Østgård at det ikke er noe kommunen er glad for.

– Hells Angels har ikke et godt renommé. Jeg kan likevel ikke si at jeg ikke vil ha dem i kommunen så lenge det ikke kan dokumenteres at de driver med ulovlig virksomhet. Men hvis det viser seg at de driver organisert ulovlig virksomhet så er det helt klart at de ikke er ønsket her, og sier kommunen ikke fører noen spesiell dialog med politiet om Four Horsemen.

– Vi vil ikke plukke ut noen spesielle, før vi har en spesiell sak på dem.

Narkobeslag

Politistasjonssjef Bjørn Berntsen sier at denne klubben er et potensielt kriminelt rekrutteringssted, og at dette er et høyt prioritert område. Den siste aksjonen de hadde mot klubben var i fjor høst der ett av klubbens medlemmer med narkotika etter en ransakelse i klubblokalet:

– Vi fikk bekreftelser etter ransakingen på at det kanskje foregår ting der som vi ikke setter videre stor pris på. Hva vi har informasjon om og vil jobbe videre med, vil jeg ikke kommentere nærmere.

Four Horsemen-medlem Peter Falkseter vil ikke å la seg intervjue før saken nå skal til behandling i Planutvalget. Blir det avslag her sier Østgård at da blir det revet ned på tiltakers regning, og klager klubben på vedtaket går saken videre til vurdering hos Fylkesmannen.

Flere saker fra Innlandet