Hopp til innhold

– Katastrofalt at radioamatørene ikke blir brukt når nødnettet er nede

Radioamatørene ønsker å bli brukt mer når nødnettet er nede. Fordelt i hele landet er det 81 grupper med radioamatører som står klare til å hjelpe i kriser som man opplever på Vestlandet i etterkant av orkanen «Dagmar».

radioamatør Thor Ove Amundsen i Nord-Fron

Radioamatør Thor Ove Amundsen i Nord-Fron snakker med en radioamatør på Vestlandet, sjøl om internett, telefon og strøm er nede. Nå mener radioamatørene at det offentlige må bruke dem når nødnettet er nede.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det er cirka 5000 radioamatører i Norge. De trenger ikke strøm, internett eller telefon for å kommunisere med hverandre.

– Det er ikke mange måter å kommunisere på som er sikrere enn det vi driver med når strømmen er borte, for da har vi muligheter likevel. Vi er ikke avhengige av strøm, siden vi kan bruke batterier, aggregater eller biler, sier radioamatør Thor Ove Amundsen i Nord-Fron.

«Dagmar» tok nødnettet

Radioamatørene har en lisens som gir de tillatelse til å sende og motta signaler på spesielle frekvenser. De kan kommunisere ved hjelp av tale, morse eller forskjellige typer av digital kommunikasjon over landegrensene. Hver radioamatør har sitt kallesignal, og hver land/landområde har eget prefiks.

SAKEN FORTSETTER ETTER TV-REPORTASJEN:

Video Radioamatørene vil bli brukt når nødnettet svikter

Reporter Geir Randy/Fotograf Lars Erik Skrefsrud

Radioamatørene skjønner ikke hvorfor de ikke blir brukt av det offentlige når nødnettet er nede. Orkanen «Dagmar» førte til manglende telefondekning i deler av Norge, også nødnettet fikk problemet.

Blant annet var nødnettet i deler av Oppland nede etter uværet natt til mandag.

I Sogn og Fjordane prøvde pårørende å komme i kontakt med nødetaten via telefon etter at en person falt om hjemme. De kom ikke fram på telefonen og måtte sjøl reise å hente ambulanse. Da ambulansen kom fram var personen død.

– Katastrofalt at de ikke bruke oss

– Jeg synes det er katastrofalt at det offentlige ikke bruker oss. Vi kan komme på lufta med enkle midler på veldig kort tid. Innen en time er vi operative med et landsomfattende nett.

Amundsen i Gudbrandsdalen kan lett kommunisere med en radioamatør på kysten sjøl om telefon, internett og strøm er borte.

– Jeg vet ikke hvorfor det offentlige ikke bruker oss. De vet om oss. Vi er villig til å hjelpe, hvis det er behov, sier Amundsen.

Rådgiver ved Fylkesmannens beredskapsstab i Oppland, Tord Smestad, er ikke fremmed til tanken om å bruke radioamatører når nødnettet svikter.

– Vi bruker dem noe, men vi vil jobbe mer med dette. Og jeg tror det blir mer av dette framover.

Flere saker fra Innlandet