Hopp til innhold

Skogsdram med smak av gran

Det er trolig verdens eneste brennevin med smak av gran. Brumunddølen Helge Hagen står bak skogsdrammen Gran Reserve.

Helge Hagen

Gran Reserve har en smak av granskudd og vanilje. Matskribent Helge Hagen tror han har vært med å lage verdens eneste granbrennevin.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Matskribenten Helge Hagen er glad i naturen, og er mye ute i skogen. Men det var en betegnelse fra spanske rødviner som førte til brennevinet med gransmak.

– Denne ideen startet med navnet. Den heter Gran reserve. Det er også en betegnelse fra spanske rødviner. Så jeg tenkte at hvis man tar de to ordene og oversetter de til norsk så får man en helt annen betydning. Gran er treet, reserve er noe man har i bakhånd, sier Hagen.

Flere kilo granskudd

Ifølge Hagen gikk det med 4 kilo granskudd til 1000 flasker, og han garanterer at det ikke er snakk om toppskudd.

– Dette er ikke toppskudd. De er plukket på våren når grana skyter nye skudd, og har myke fine skudd som er aromatiske og smakelige.

Han forteller også at det brennevinet har en smak av vanilje.

– Vaniljesmaken er utvunnet av gran. Borregaard Fabrikker i Østfold utvinner stoffet vanillin fra gran som egentlig er hovedkomponenten i vanilje. Jeg tror faktisk de er de eneste i hele verden som gjør dette, sier Hagen.

Han tror dette er det neste granbrennevinet som finnes i verden.

– Trolig verdens eneste granbrennevin. Jeg tror det. Jeg har i alle fall ikke klart å finne noe lignende.

Flere saker fra Innlandet