Hopp til innhold

Digitale fjøs gjør bondeyrket spennende for ungdom

Fjøs med ny teknologi som melkeroboter og fjernstyring fra mobil-apper gir bøndene en ordnet arbeidshverdag og mer fritid. Det kan få flere unge til å velge bondeyrket.

Video Melkerobot

Ny teknologi gir bøndene en mer ordnet arbeidshverdag og mer fritid.

Melke-apppen

Melkinga kan styres fra mobilen

Foto: Joar Elgåen / NRK
Lars Terje Nyhus.

Lars Terje Nyhus

Foto: Joar Elgåen / NRK
Melkerobot

Melkerobot

Foto: Joar Elgåen / NRK

22 år gamle Åsmund Nymoen er melkebonde, men også dataoperatør. Han tok i bruk det nye fjøset sitt på Tolga for en måned siden. Midtpunktet i det hele er ei melkende datamaskin.

– Det er blitt enkelt å være bonde nå da?

– Ja, hva skal jeg si, jeg må følge med på dataen at alle kuene har melka og at melkinga har gått som den skal, sier Nymoen.

Teknologi gjør yrket interessant

Til sammen 7,5 millioner kroner har Nymoen investert i ei framtid i landbruket. Ny fjøsteknologi gjør det mulig å ha en normal arbeidshverdag også som melkebonde.

– Du har muligheten til å gjøre andre ting på dagen enn bare å være i fjøset. Og muligheten til å være med på aktiviteter som skjer på kveldstid. Samtidig gjør teknologi og data det litt mer interessant for de som er yngre.

Mange investerer

I jordbruksbygda ved Glomma ligger de nye fjøsene tett, og Tolga har i dag dobbelt så høy andel av fjøs med melkeroboter som landsgjennomsnittet. Mandag kjøres en ny robot i gang i bygda, og flere andre er på nippet til å investere.

Landbruksrådgiveren hos Tine tror ny teknologi får flere unge til å velge bondeyrket.

– Jønsberg landbruksskole har investert i robotmelking og Storsteigen landbruksskole er i ferd med å starte bygging av et nytt robotfjøs. Nå får du mye mer informasjon, informasjon som en tidligere ikke hadde tilgang til. Hvis du klarer å håndtere den informasjonen, så tror jeg du blir en bedre bonde, sier Lars Terje Nyhus.

Naboen kommer innom en tur i kontrollrommet hos Åsmund Nymoen. For et års tid siden var det han som overbeviste unggutten om at datastyring av fjøset er framtida. Sitt eget robotfjøs kan han fjernstyre fra melke-appen i lomma.

Nå har jeg med telefonen. Her ser jeg om kua har melka seg, om den har det bra og om jeg må hjem å gjøre noe. Jeg syntes det er helt enestående. Det har gitt meg en ny hverdag, med mer fritid og mer ordna arbeidstid.

Anders Urset

Flere saker fra Innlandet