Det vaskes, skylles og gjøres klart til brenning på Atlungstad Brenneri i Stange.
Allerede på torsdag starter anlegget opp, noe brenneriarbeider Ivar Sømoen er glad for å få være en del av.
– Det er jo litt artig og interessant når man har drevet med dette her så lenge.
En høy prosent
Brenneriet fra 1850-tallet kunne produsere en million liter i sesongen.
Nå er det bare en slump på 15 000 liter de skal lage, men med en høy prosent ifølge tidligere driftsleder Asbjørn Hoelstad.
– Under testingen nå skal vi prøve å passere 96 prosent. Eller i hvert fall 96 prosent blank.
Den norske arven
De har store ambisjoner. Ved det tidligere brenneriet og frørenseriet vil de samle brennevinshistorie. Blant annet har de Arcus, som er norges største produsent av vin og brennevin, med på laget.
– Dette er jo den norske arven, brennevinsarven og kulturen. Nå får vi samlet alt dette på Atlungstad, sier fagdirektør ved Arcus og styremedlem i Atlungstadd Brenneri, Halvor Heuck.
Fra potet til ferdig sprit
I potetlagret har det blitt laget mang slags brennevin før. Nå er målet å lage et opplevelsessenter med smaksprøver i småskala på spesialprodukter.
– Vi har jo et sånn slags retningsgivende motto som vi kaller fra potet til ferdig sprit. Det skal vi vise, sier styreleder ved Atlungstad Brenneri, Torgeir Hagen.
Mange millioner
Vedlikehold av taket er allerede satt i gang med støtte på 1,4 millioner fra riksantikvaren.
Nå er håpet å komme inn på statsbudsjettet som legges frem på torsdag, for her trengs det mye penger.
– Det er ganske mange millioner. Hvor mange, det må vi få prosjektert og planlagt framover, sier Hagen.
Og Halvor Heuck er begeistret.
– Dette er det siste potetspritbrenneriet som er igjen i Norge. Praktfull bygning, praktfull beliggenhet. Det er helt utrolig flott hvis vi får til dette.