Hopp til innhold

200 sauebønder kan miste beiteretten

Mattilsynet har sendt ut varsel om beitenekt i områder der rovdyr har forsynt seg grovt av sauebesetninger. Dermed kan over 200 sauebønder miste retten til beite på utmark.

Sauer

Sauebonde Håkon Flagstad i Løten mistet 40 prosent av sauene sine til rovdyr i sommer.

Foto: Tom Haakenstad / NRK

I Hedmark og Oppland har 73 bønder fått brev om mulig beitenekt.

Sauebonde Håkon Flagstad i Løten har mistet over 40 prosent av sauene som ble sluppet på utmarksbeite i sommer.

Saudebonde Håkon Flagstad

Sauebonde Håkon Flagstad.

Foto: Tom Haakenstad / NRK

– Det er store tap. Det er helt forferdelig. Jeg har mistet 21 søyer og 40 lam så langt.

Aktuelt med beitenekt

Neste år kan Flagstad være en av de 200 sauebøndene som kan bli tvunget til å holde sauene på innmark. Mattilsynet har sendt brev om trussel om beitenekt på utmark til 208 sauebønder som i snitt har tapt over 20 prosent av sauene til rovdyr de tre siste årene.

– Absolutt aktuelt å gjøre det for de brukerne som ikke er i stand til eller klare å begrense tapene, sier underdirektør i Mattilsynet, Tor Odd Silset.

Sentralstyremedlem i Norges Bondelag, Einar Frogner, mener at dette gjør det vanskelig å være sauebonde.

– Det er jo i realiteten en nekt av å utøve det yrke og den beitinga som er i dag. Mattilsynet kan også si at her må andre myndigheter gå inn å fjerne årsaken til tapene, nemlig rovviltet, sier Frogner.

Kan ikke leve med store lidelser

Rovdyrene har tatt over 1 millioner sauer i Norge de siste ti årene, ifølge erstatningsstatistikken. Mattilsynet vil med dyrevelferdsloven i hånd tvinge bøndene med store tap vekk fra utmark og rovdyr.

– Det er klart at dette er lidelser i an mass. Det kan vi over tid ikke leve med, sier Silset i Mattilsynet.

VIDEO: Mattilsynet truer med beitenekt

sauer

Sauene i Løten beiter i den såkalte grønn sone. Et område det storting og regjering har bestemt at beitedyr skal prioriteres foran rovdyr. Sauebonde Flagstad synes det dermed er uforståelig at sauene skal vekk, mens rovdyrene får bli.

– Skal det fortsette være slik at vi i grønn sone, som regjeringa sjøl har bestemt, skal å ha bjørn og ulv som bare spiser opp alt vi lager til på våren, da kan man så like godt bare gi opp.

– Meningsløst

Bonden veide denne uka inn en flokk der mer kjøtt har gått til ulven enn til slakt.

– Jeg bruker dag og natt om våren for å få til best mulig resultat, så skal vi slippe ut det og så blir det bare borte. Det er helt meningsløst.

Mattilsynet med beitenekt-trussel

Mattilsynet med beitenekt-trussel.

Foto: Tom Haakenstad / NRK

Ordfører i Løten og leder i Hedmark Arbeiderparti, Bente Elin Lilleøkseth, mener myndighetene må forholde seg til rovdyrforliket.

– I grønn sone skal beitedyr ha fortrinnsretten, og da bør man sørge for å følge den målsettingen. Vi vil fortsatt stå på for dette, og så håper vi at alle andre politiske partier som er opptatt av landbruk også gjør den jobben innenfor sine partikanaler.

Burde ventet med beitenekt-trussel

Lars Peder Brekk

Lars Peder Brekk.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Lars Peder Brekk er sjefen for både Mattilsynet og bøndene. Han ser alvorlig på varselet om beitenekt, men vil ikke gripe inn og stoppe mattilsynet.

– Man har sagt at i verste fall kan bli aktuelt med beitenekt. Jeg har sagt at Mattilsynet burde ventet med varselet til man kunne se an situasjonen etter årets beitesesong.

– Hvorfor burde Mattilsynet ventet?

– Mattilsynet har varslet det mest inngripende tiltaket, man må prøve alle andre tiltak før noe slikt kan bli aktuelt, sier landbruks- og matminister, Brekk.

Flere saker fra Innlandet