Hopp til innhold

- Godt å være tilbake på Utøya

En snau måned etter at Magnus Stenseth fra Elverum svømte for livet fra Utøya var han lørdag tilbake sammen med andre overlevende for å ta øya tilbake.

Magnus Stenseth dro tilbake til Utøya

Det var godt å komme tilbake til Utøya, sier Magnus Stenseth. Han var en av de som overlevde massakren på øya den 22. juli.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes/Scanpix, Per Magnussen/NRK

Fredag besøkte de etterlatte etter ofrene på Utøya øya, lørdag var det de overlevendes tur.

1600 overlevende og pårørende takket ja til regjeringens invitasjon om å besøke Utøya i helga. Blant dem var Magnus og hans bror Espen . Magnus forteller at det var en spesiell opplevelse å komme tilbake.

– Det var en opplevelse av de sjeldne. Det var en meget god opplevelse. Det var godt å komme tilbake øya. Ramma rundt det, med været og alt, det var akkurat sånn det skulle være på dagen vi skulle ta tilbake øya på, sier Stenseth.

Riktig å komme tilbake

Den 18 år gamle AUF-lederen i Hedmark var på Utøya da skytingen startet den 22. juli. Han hadde ansvaret for å få folk i hus, da plutselig drapsmannen kom mot dem.

Han begynte å skyte, mens Stenseth løp for livet. Han kom seg etter hvert ned til sjøen der han svømte over til fastlandet. Han følte det var riktig å komme tilbake til øya.

Utøya

Magnus Stenseth opplevde tragedien på Utøya.

Foto: Aud Ingebjørg Barstad / NRK

– Det føltes riktig å komme tilbake. Det var ikke en dag for tidlig. Det å kunne komme tilbake så tidlig, og med den stemningen som var der, så var det absolutt riktig å være der. Det var et veldig fint arrangement i en bakke, der vi erklærte øya vår igjen.

De overlevende fikk hele dagen støtte og hjelp fra blant annet Røde Kors, politi, psykologer og sivilforsvaret. Stenseth var en av de som brukte dagen på Utøya til å gå ruta han sjøl brukte for å rømme fra massemorderen.

– Jeg har gått opp den ruta som jeg tok under det som skjedde den fredagen, sammen med de jeg rømte fra øya med. Og det å gå igjennom de samme plassene og tenke på hvorfor han gjorde det han gjorde, det gjør at virkeligheten kommer litt nærmere. Det var godt å snakke med kamerater som jeg ikke har snakket med siden dette skjedde, sier Stenseth til NRK.

Trengte dette

Han tror gårsdagen kan hjelpe ham videre i hverdagen.

– Denne dagen her var nok det jeg trengte for å ta steget videre i hverdagen. Det var det nok for mange har jeg skjønt. Det er lettere å gå tilbake til hverdagen med en god følelse da vi har tatt tilbake øya, og vet at vi skal hit igjen neste år og har fått svar på en del spørsmål.

For Stenseth er ikke i tvil om at det blir sommerleir for AUF på Utøya neste år.

– Med den stemninga som var der på lørdag, så var nok de fleste klare for å reise rett på sommerleir på Utøya. Mange ville nok hatt det med engang. Den roen som er der hadde gjort godt for mange.

Se Magnus Stenseth fortelle om hvordan han klarte å rømme fra Utøya:

Video Løp for livet på Utøya

Løp for livet