Hopp til innhold

Oddekalv anmelder Lom kommune

Kurt Oddekalv mener kommunen har bygd ulovlig vei i Klimapark2469.

Kurt Olav Oddekalv
Foto: Bernt Ove Flekke / NRK

Is-tunnel i Juvfonna

Is-tunnel i Juvfonna

Foto: Klimapark2469

Miljøaktivist Kurt Oddekalv fra Miljøvernforbundet reagerer kraftig på at Lom kommune bygger vei i Klimapark2469 som ligger i området rundt Galdhøpiggen og Juvasshytta.

– Jeg politianmelder Lom kommune for ulovlig bygging av vei. For i disse tunellene som går inn i Juvassbreen, legger de til rette steiner og jevner ut steinmassene. Slik skal det ikke være, mener Oddekalv.

Kommunen legger ned gitter-rister til klimatunnelen og isparken slik at de skal bli tilgjengelig for alle brukergrupper.

For det er en del av opplevelsen å knudre seg fram over is som har ligget der i tusenvis av år. Jeg synes det er ganske fantastisk at ordfører og varaordfører i en verne-kommune som Lom tør å ta seg til rette på en grunn som er staten sin.

Miljøaktivist Kurt Oddekalv om veibygging i klimaparken

– Ikke ulovlig

Lom-ordfører Simen Bjørgen avviser at veien er ulovlig.

– Gitterristene prøver vi ut for å se om de egner seg. Alt skal kunne fjernes uten synlige spor i naturlandskapet. Så langt jeg kjenner til er det ikke gjort noe ulovlig, sier Bjørgen.

Se video fra åpning av istunnelen ved Galdhøpiggen:

Video ISTUNNEL-220610-OP_OP.mp4

– Nytt bygg ødelegger

Oddekalv reagerer også på kommunens planer om å bygge et større bygg i forbindelse med parken.

– Et bygg som bryter med hele den lokale byggeskikken, som er den beste i hele landet, vil ødelegge utrolig mye, sier Oddekalv.

– Kanskje aldri en realitet

Lom-ordføreren sier at bygget kun er en fremtidig mulighet.

– Dette ligger nå inne i kommunens reguleringsplan. Vi ønsker først og fremst å etablere samarbeid med næring i området. Det er kanskje tvilsomt om bygget noen gang blir realisert, sier Bjørgen.

Se video: Slik er istunnelen bygget:

Video Istunnel under Juvassfonna

Istunnel under Juvassfonna

Flere saker fra Innlandet