Hopp til innhold

Tre personer evakuert etter E 16-ras

Vegsambandet mellom Valdres og Vestlandet er stengt i flere dager etter at det er gått to ras på E 16 mellom Øye og Vang i Valdres. Tre personer fra to boliger ble evakuert mandag morgen.

Ras sperrer E-16

Ras sperrer E-16.

En omkjøringsveg kunne ha vært fylkesveg 293 ved Vangsmjøsa, men der gikk det et ras i slutten av juli, som ennå ikke er ryddet. Dermed må bilister ta en solid omveg og kjøre via riksveg 52 og Hemsedalsfjellet.

– Det største raset er på flere tusen kubikkmeter, og vi regner med at det vil ta flere dager å rydde. Vi må også avvente til geotekniker har vurdert om det er forsvarlig å jobbe der, sier kontrollingeniør Jon Rabben Lundby i Statens vegvesen.

Kan være farlig å rydde

Geoteknikeren kommer mandag formiddag til rasstedet for å undersøke om de svært våte jord- og steinmassene kan rase ytterligere ut, og dermed utgjøre en fare for mannskapene fra entreprenørselskapet Mesta, som skal rydde stedet.

– Det kan være en vanskelig oppgave å rydde et ras i et område der det er så vått. Vanligvis må vi vente til det er tørket opp.

To ras i samme område

De to rasene er noen hundre meter fra hverandre, og har gått en gang natt til mandag eller tidlig mandag morgen.

Så langt er det ingenting som tyder på at personer eller kjøretøyer var i vegbanen da raset gikk.

Beboere måtte bæres

– En av boligene ligger mellom de to rasene, og her måtte to personer bæres over, sier Lundby. Den andre boligen ligger like i utkanten av rasområdet.

Bekk flommet over

Situasjonene er blit forverret ved at en bekk i området er flommet over. Hvis regnværet fortsetter utover dagen, vil jordmassene bli enda mer ustabile.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere saker fra Innlandet