Hopp til innhold

Jordskjelv i Hedmark

Flere innbyggere i Hedmark og Oppland våknet cirka klokka 3 i natt på grunn av et jordskjelv.

Jordskjelv i Hedmark, 21.07.2011

Denne figuren fra NORSAR viser hvor jordskjelvet ble registrert i Hedmark.

Foto: NORSAR

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg trodde det var en svær lastebil som sto utenfor hotellet. Det var kraftige vibrasjoner, og jeg skjønte ingenting, sier Emil Reiss-Jacobsen, som var nattevakt på Quality Hotel Strand i Gjøvik.

– Så fikk jeg en telefon fra en kollega som jobber på et annet hotell i byen, og han fortalte det samme.

Episenter nord for Elverum

Norsar melder på sin nettside at skjelvet er målt til 3,5-4,0 på Richters skala. I følge organisasjonen skal episenteret for skjelvet ligge ca. 13 km vest-nordvest for Elverum.

– Denne styrken innebærer at det føles ganske kraftig i nærområdet. Ut fra norske forhold er dette et ganske sterkt jordskjelv, sier seismolog Tormod Kverna ved Norsar.

Flere skjelv de siste årene

– Vi har ikke fått meldinger om skader, men det kan i så fall ha skjedd i nærheten av episenteret.

De siste 10-20 årene har det vært en del mindre skjelv i Hedmark. I 2004 var det et skjelv som målte 3,4 på Richters skala.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Politiet i Hamar og Lillehammer fikk inn flere meldinger i natt fra innbyggere som lurte på hva som skjedde. Telefonene kom fra Elverum, Rena, Løten, Hamar, Llillehammer og Øyer.

Morgensending om jordskjelv

I løpet av morgensendinga i NRK Hedmark og Oppland kom det inn flere vitnebeskrivelser fra folk som ble vekket av skjelvet.

– Det var som om hele huset beveget seg, fortalte programleder Torunn Myhre. – Oppe i 2. etasje var det litt av en opplevelse...

Lyttere fortalte at huset ristet, at det var en dyp brumming og kraftige vibrasjoner.

Våknet av skjelvet

Ina Øien og samboeren Kim Robert Bråthen i Elverum ble vekket av skjelvet i natt, og Øien beskriver situasjonen som ekkel og surrealistisk.

- Vi bråvåknet klokka tre i natt av at hele leiligheten ristet. Det klirret i alle glass, og hunden vi passet begynte å bjeffe. Det var over på noen sekunder, men det var så uvirkelig at det skulle skje her så vi var usikre på hva det egentlig var, sier Øien.

- Jeg rakk egentlig ikke å reagere så veldig der og da, men i ettertid har jeg tenkt på at det var litt ekkelt og veldig surrealistisk.

Norge ikke jordskjelvutsatt

Norges plassering gjør at det er få og små skjelv i forhold til andre deler av verden. Det er sjelden det fører til skader. I nærheten av Ålesund var det det skjelv med en styrke på 5,0 i 1986.

Video Jordskjelv

VÅKNET DU AV JORDSKJELVET? FORTELL OSS DIN HISTORIE!

Flere saker fra Innlandet