Hopp til innhold

– Får hjelp uten at det koster skjorta

Redningsselskapene opplever en økning i antall medlemmer over hele landet. Hedmark og Oppland er ingen unntak.

Sverger til redningsselskap.

Svein Håkon Håkonsen håper han slipper å få bruk for medlemskapet sitt.

Foto: Veslemøy Eineteig Christiansen / NRK

– Det er en ekstra sikkerhet når vi er ute på sjøen. Hvis det blåser og er mye bølger, hvis vi får motorstopp eller problemer med roret eller propellen så har vi mulighet til å få hjelp uten at det koster skjorta. Det koster faktisk ingenting, sier Svein Håkon Håkonsen.

Håkonsen er pensjonist og aktiv sjømann, med mange års erfaring bak seg. Likevel sverger han til Redningsselskapet, hvor han er medlem. Det har han tenkt å fortsette å være.

Har du noen gang fått bruk for medlemsskapet ditt i Redningsselskapet?

– Aldri. Og det håper jeg at jeg slipper også.

Saken fortsetter under bildet.

Redningsskøyta Rauna

Redningsskøyta Rauna patruljerer Mjøsa.

Foto: Geir Randby / NRK

Drastisk økning

Frode Rostad er kaptein på Mjøsas redningsskøyte, MS Rauna. Han sier de stadig vekk får flere medlemmer, og i fylkene rundt Mjøsa har medlemstallene økt med 700 de siste tre åra.

– Det er en naturlig konsekvens av at det blir solgt flere og flere båter hvert år. Samtidig skal det sies at vi har vært profilerte i media og flinke på å få positiv dekning. Dermed har det blitt blest om selve selskapet, sier han.

Økt profil ser ut til å ha gjort underverker særlig i innlandsfylkene. I Hedmark og Oppland er det nå over 1200 medlemmer, og det er Hilde Hamre fra ledelsen i Redningsselskapet veldig fornøyd med:

– Det er klart det er bra, men vi må jo rette en takk til mjøskommunene som vi har et godt samarbeid med. Og så er jo så klart teamet på Gjøvik en kjempeflott gjeng!

Redder mjøsfolk

Frode Rostad er kaptein på MS Rauna.

Foto: Geir Randby / NRK

– Ligger ikke bare til kai

Rostad avslører også at de har drevet mye opplysningsarbeid rundt egen virksomhet:

– Vi har vært mye ute rundt Mjøsa og besøkt skoler, og har også drevet sommerskole for barn. Også er vi mye rundt i havner og viser oss frem. Hvis vi bare blir liggende til kai i Gjøvik er det ikke mange som ser oss eller får vite om hva vi driver med, så vi prøver å være ute og drive forebyggende virksomhet.

Og Svein Håkon Håkonsen er godt fornøyd med at Redningsselskapet gjør den jobben de gjør, slik at han kan fokusere på det viktigste aspektet ved å ha båt:

– Det er jo et slaraffenliv. Finere avslapning får man ikke!

Flere saker fra Innlandet