Hopp til innhold

Lege dømt for sexovergrep mot pasient

En psykiater fra Vestoppland er i lagmannsretten dømt til fengsel i ett år og seks måneder for seksuelle overgrep mot en pasient.

Psykiater dømt til 18 måneders fengsel for å mis

Ville tilbake til tiltalt psykiater

Opprettholdt tingrettsdommen

Psykiateren ble dømt til ett år og seks måneders fengsel i tingretten, men anket dommen. Eidsivating lagmannsrett opprettholder dommen fra tingretten, sjøl om det ikke er lagt til grunn like mange overgrep som i dommen fra lagmannsretten. I tillegg må legen betale kvinnen 100 000 kroner i oppreisning.

– Jeg er overraska over lagmannsrettens bevisvurdering og er uenig i den, sier psykiaterens forsvarer Thomas Randby. Han skal nå diskutere med klienten sin om dommen skal ankes.

Innleda forhold til pasient

Psykiateren var tiltalt for å ha hatt flere samleier og seksuell omgang med en kvinnelig pasient i perioden 2005 til våren 2008. Et av overgrepene skal legen, ifølge kvinnen, ha forklart med at var en del av behandlingen.

Kvinnen som sliter psykisk blant annet etter seksuelle overgrep hun ble utsatt for som barn, skal ha blitt betatt av legen. Siden hun var gift med en annen, fikk hun dårlig samvittighet og begynte å drikke før timene hun hadde hos psykiateren.

Sms som bevis

Psykiateren benekter at han har hatt seksuell omgang med kvinnen, men hevder at kvinnen ble forelsket i han. Han hevder også at et hjemmebesøk hos kvinnen var for å vurdere om hun måtte legges inn på sjukehus. Lagmannsretten synes det er rart at han ikke journalførte det besøket.

Retten legger sms-meldinger mellom kvinnen og legen som grunnlag for domfellelsen.

Ikke i tvil om sex

Lagmannsretten er ikke i tvil om at psykiateren hadde sex med pasienten sin og mener han dermed misbrukte stillingen. Men de tror ikke det skjedde så ofte som kvinnen har fortalt. Retten mener det dreier seg om 3-5 overgrep mot kvinnen.

Retten viser til at kvinnen kom til legen med sine problemer og ble avhengig av ham, mens han misbrukte tilliten.

Psykiateren har mista jobben sin. Lagmannsretten har fradømt ham retten til å praktisere som lege. Grunnen er at retten mener det er fare for at han kan involvere seg i andre pasienter. Det har i retten kommet fram at han tidligere har involvert seg med flere kvinner som han har hatt som pasienter.

Flere saker fra Innlandet