Hopp til innhold

Kistekonflikt i retten

Landets nest største kisteprodusent, SIBI, har saksøkt Gjøvik kirkelige fellesråd. Årsaken er at kistene deres ikke passer i den nye kremasjonsovnen på Gjøvik. Det taper firmaet penger på.

Hunn krematorium i Gjøvik

Ikke alle kister som passer inn i den nye kremasjonsovnen på Hunn krematorium i Gjøvik.

Foto: Dag Kessel / NRK

Når en avdød i Oppland skal kremeres i forbindelse med en begravelse, må kisten være av en spesiell type. Det er nemlig ikke alle kister som passer inn i den nye kremasjonsovnen på Hunn krematorium i Gjøvik, selv om de er laget etter dagens regler.

Nå blir Gjøvik kirkelige fellesråd saksøkt.

Krever rektangulære kister

– SIBI mener at Gjøvik Kirkelige Fellesråd plikter å respektere avdødes ønske om kremering og at man derfor ikke kan nekte å ta imot kister som er laget etter gjeldende forskrifter.

Det sier advokatfullmektig Henrik Birkeland som fører saken for SIBI. Vestlandsfirmaet lager tradisjonelle norske kister som smaler inn ved fotenden, mens den nye krematorieovnen i Gjøvik bare passer for rektangulære kister.

– Gjøvik kirkelige fellesråd har kremert kister for SIBI i en årrekke før de nå nekter. Problemet har oppstått etter at de har kjøpt inn ny ovn, sier Birkeland.

Sikkerhetsrisiko

Kirkeverge Dag Landmark ønsker ikke å kommentere saken nå. Men i sitt tilsvar til retten på søksmålet sier fellesrådet at de ikke har noen plikt til å ta imot alle lovlige kister.

Fellesrådet legger også vekt på at det er en sikkerhetsrisiko for de ansatte å brenne kister som ikke passer i kremasjonsovnen.

Men kistefirmaet fra Os utenfor Bergen på Vestlandet taper på at deres kister ikke lenger kan brukes. Nå håper de på medhold i retten, sier advokatfullmektig Henrik Birkeland.

– Vi håper de blir ilagt en plikt til å ta imot alle kister som er laget i tråd med forskriften.

Flere har fått ny ovn

Daglig leder for Norges største kisteprodusent, Trostrud-Freno på Lena, Øystein Skinstad, opplyser til NRK at de la om produksjonen av kister da de fikk høre om endringen av krematorieovn. Dette har skjedd flere steder enn på Gjøvik.

Skinstad opplyser også om at andelen kister som smaler inn ved fotenden har gått gått ned fra cirka 50 til 20 prosent i Norge etter at mange krematorieovner ble lagt om.

Flere saker fra Innlandet