Hopp til innhold

Eldre skal spille seg til bedre helse

Ved å gi eldre som bor hjemme et lesebrett som de kan spille blant annet bingo med, håper helse- og dataforskere på Høgskolen i Gjøvik både å kunne gi dem bedre livskalitet og følge med på helsa deres.

iPad

Hvis eldre får et lesebrett som de kan spille på, kan det gi dem både økt livskvalitet og bedre helse.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Simon McCallum

Simon McCallum ved HiG er en av mennene bak ideen.

Foto: HiG

Undersøkelser har vist at ensomhet er et stort problem blant eldre mennesker som bor hjemme. Ofte kan det være vanskelig å komme seg ut for å være med på sosiale aktiveteter, men dette ønsker helse- og dataforskere på Høgskolen i Gjøvik å gjøre noe med.

– Et avansert lesebrett kan gjøre underverker for de eldre, sier førsteamanuensis ved Institutt for informatikk og medieteknikk på Høgskolen, Simon McCallum.

De eldre får et lesebrett. Denne er lenket opp til eldresenteret og utstyrt med for eksempel et bingo-brett.

– Ved å koble lesebrettet opp til eldresenteret, kan man sitte hjemme og delta i spillet. Man kan til og med rope «BINGO» så kan de andre se at «Åhh, Agnes har bingo» sier McCallum.

– Kan hjelpe mange ensomme

Solveig Hval er leder i Norsk Pensjonistforening i Oppland. Hun synes prosjektet høres spennende ut og tror dette kan hjelpe mange eldre til et mer innholdsrikt liv.

– Hvis eldre kan komme inn i et slikt system og ikke føle at ensomheten tar knekken på dem, tror jeg et slik tilbud vil være svært positivt, da føler kanskje flere at de «er med», sier hun.

Hval mener at det er en stor oppgave å få eldre til å delta i aktiviteter sammen med andre. Hun synes det er moro at høyskolen nå engasjerer seg for å bidra til det samme.

– Med store avstander og dårlig bussforbindelser tror jeg dette kan hjelpe mange som ellers ville sittet hjemme alene, sier hun.

Men understreker at en slik løsning må være brukervennlig.

– Det nytter ikke med for mange koder og alternativer. Når man når en viss alder klarer man ikke følge med på den slags.

– Kunne du tenke deg og bruke et slikt brett?

– Foreløpig kjører jeg egen bil så jeg kommer meg rundt og er med på aktiviteter, men man vet aldri når man blir sittende der, og da vil jeg se på dette som en god måte å være sosial på, sier Hval.

Sosial hjernetrim

Den digitale bingoen fungerer altsom som en sosial aktivitet med andre mennesker, men McCallum forklarer at den også kan ha medisinske fordeler:

– Spesielt for folk med demens er det vikitg å trene hjernen. Bingo er et spill som de fleste liker, skjønner og husker. Da kan denne typen interaktive spill bidra til å håndtere tilstanden.

I tillegg til bingoen, utvikler Simon og folkene hans også en billedquiz til eldre. Den skal også spilles på digitale lesebrett.

– Vi kan knytte historie opp til bildene og trene hjernen på det viset, sier McCallum.

Spillbasert helseovervåkning

Ved siden av å gjøre følelsen av ensomhet mindre og å trene hjernen, så har dataspillinga til de eldre en annen stor fordel. Den er nemlig en liten nevrologisk test, forteller den gjøvikbaserte dataspillforskeren fra New Zealand.

– Når man har oversikt over hvor lang tid hver enkelt spiller vanligvis bruker på å svare på spørsmål eller krysse av bingotall, får vi beskjed dersom noen plutselig bruker mye lenger tid enn vanlig. Da kan den spilleren undersøkes nærmere. Det blir en slags spillbasert helseovervåkning, sier han.

Hør reporter Torstein Paulsen snakke med Simon McCallum.

Bingo

Denne formen for bingo kan tilhøre fortiden.

Foto: RIC FELD / AP

Flere saker fra Innlandet