Hopp til innhold

- Kan ikke skylde på rus

– Den overgrepssiktede moren benekter bevisst overgrepene hun har gjort. Hun var ikke så rusa at hun kan ha glemt det, sier de sakkyndige.

Hovedtiltalt mor i overgrepssaken i Alvdal

Tegning: Den hovedtiltalte moren i overgrepssaken i Alvdal.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe

Moren (46) har hele tiden sagt at hun var så ruset at hun ikke husker de seksuelle overgrepene hun beviselig har gjort mot sine egne barn.

Det tror ikke de psykiatrisk sakkyndige noe på.

- Vil ikke huske

- På den ene overgrepsfilmen kan vi se at hun er beruset, men hun har forståelig tale og det er ikke noe i veien med koordinasjonsevnen hennes. Hun er målrettet og emosjonelt kontrollert, sier overlege og spesialist i psykiatri, Helge Haugrud.

Rettspsykiaterne mener moren er alkoholiker, men at rusen likevel ikke er noen god forklaring på at hun ikke husker.

- Det er ingen andre sannsynlige grunner heller, så vi mener at hun bevisst velger å benekte det som har skjedd, sier Haugrud.

Er pedofil

Moren har blitt vurdert av to psykiatere i tilsammen to samtaler. De baserer seg i tillegg på sakens dokumenter, bevismaterialene (bl.a. film og bilder) og det de har sett og hørt under rettssaken.

De har tidligere konkludert med at Alvdals-moren er pedofil og det står de fast ved.

- Gjentatte seksuelle handlinger mot barn over flere år er alene nok til å stille diagnosen pedofil, sier Helge Haugrud.

Selv nekter hun fortsatt for at hun er seksuelt tiltrukket av barn og sier hun er heterofil og har et helt normalt forhold til sex.

Viser følelser, men nekter

De sakkyndige konkluderer med at det er betydelig risiko for at moren vil begå seksuelle overgrep også i framtida.

- Vi ser en grad av grenseløshet overfor andre mennesker og når hun ikke erkjenner eller tar ansvar for noe, mener vi det er stor fare for gjentakelse, sa Helge Haugrud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dommere og sakkyndige i overgrepssaken

Overlege Terje Tørrisen (t.v) og psykolog Bjørn Solbakken er to av de tre sakkyndige som har vurdert de to hovedtiltalte i saken. Bak, dommerne Tom L. Urdahl og Morten Gunnes.

Foto: Mette Finborud Børresen

Men i motsetning til ekssamboeren, den tiltalte 64-åringen, viser moren følelser og anger for noe av det som har skjedd.

- Da vi snakket om overgrepsfilmene, tok hun til tårene og sa at det var grusomt det hun hadde gjort. Men hun kunne ikke forklare hvorfor hun gjorde det.

Kan få historisk streng straff

Faren for gjentakelse har betydning for spørsmålet om forvaring, som kan bli aktuell straff.

Aktoratet har varslet påstander om forvaring på 13 og 14 år for de to hovedtiltalte.

Det vil i så fall være Norgeshistoriens strengeste straff for seksuelt misbruk av barn.

Den overgrepstiltalte moren har sagt til rettspsykiaterne at hun vil ta sin straff og at hun gjerne tar noen år i fengsel, bare ekssamboeren får enda flere år enn henne.


Flere saker fra Innlandet