Hopp til innhold

- Uholdbare forhold i fengsel

I dusjrommene i St. Torfinn fengsel i Hamar er det sopp og råte. Nå trengs det oppussing for 20 millioner kroner, mener Statsbygg.

Fengelsleder Jan Korsvold sier at det er sopp og råte i taket på et av dusjrommene.
Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

I en fersk rapport kommer Statsbygg med hele 15 anmerkninger, og peker på alvorlige feil ved det elektrisk anlegget, vann- og avløp og det bygningstekniske.

Den eldste delen av bygget er fra 1925, og der soner 25 innsatte på åpen avdeling.

Boblejakke innendørs

Fra et av vaskerommene i kjelleren på St. Torfinn fengsel i Hamar.

I vaskerommet i kjelleren er det brudd i betongdekket og en helling som gir en høydeforskjell på 20 centimeter i rommet.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Maling flasser av fra veggene, det er sprekker i gulv og murer, ventilasjonsanlegget er gammelt og gamle vinduer gir trekkfulle og kalde rom når minusgradene blir mange.

De innsatte forteller at det i perioder har vært så kaldt i vinter at boblejakke innendørs har vært helt nødvendig.

Leies av et privat selskap

Trimrommet i St. Torfinn fengsel i Hamar.

Trimrommet i St. Torfinn fengsel i Hamar.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Mens de aller fleste av landets fengsler eies av Statsbygg leier Kriminalomsorgen lokalene til St. Torfinn fengsel av et privat selskap. Kriminalomsorgen har imidlertid et ønske om å samle alle landets fengsler under Statsbygg, og derfor vurderes nå framtida til St. Torfinn.

– En endelig avklaring på eiersiden har de ansatte ventet på lenge, sier fengselsleder Jan Korsvold. – Standarden er helt i grenseland for hva man kan akseptere for et fengsel.

Uviss framtid

Det er foreløpig helt åpent om det blir et nyoppusset St.Torfinn eller et helt nytt sted. Avgjørelsen blir tatt av Kriminalomsorgens sentrale forvaltning og Justisdepartementet.

St. Torfinn fengsel i Hamar

St. Torfinn fengsel i Hamar

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Flere saker fra Innlandet