Hopp til innhold

Maria Amelie tilbake til Lillehammer

Norsk litteraturfestival vil ha Maria Amelie tilbake til Lillehammer og inviterer henne som hovedgjest på festivalen i mai.

Maria Amelie

Litteraturfesitvalen vil gjerne ha Maria Amelie til Lillehammer.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Norsk Litteraturfestival vil ha Maria Amelie tilbake til Lillehammer og inviterer henne som hovedgjest på festivalen i mai. Det innebærer at hun er i en spesiell posisjon, hvis hun kommer så vil det bety at hennes foredrag blir hovedsaken i årets festival.

Aktuell i Nansen-året

Festivalsjef Kjersti Stenseng sier det Amelie har gjort som forfatter er veldig viktig.

– Hun har gitt en stemme til alle de papirløse i Norge som ikke synes i den norske offentligheten. Samtidig er dette en støtte fra oss, men først og fremst så inviterer vi henne som en forfatter. Saken og boken hennes er veldig aktuelle i Nansen-året, sier Stenseng.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng vil ha Amelie til Litteraturfestivalen.

Foto: NRK

Maria Amelie har bodd i Norge siden 2002. Da kom hun hit med sine foreldre som hadde flyktet fra Russland. I åtte år har hun levd uten lovlig opphold i landet. Onsdag kveld ble hun pågrepet av politiet etter at hun hadde holdt et foredrag på Nansenskolen på Lillehammer.

– Uansett utfallet av denne saken, håper jeg Maria Amelie har mulighet for å komme tilbake til Lillehammer, sier festivalsjefen.

Viktig for de papirløse

Hvis den 25 år gamle forfatteren av boka «Ulovlig norsk» kommer, vil hun ifølge festivalsjefen få en viktig plass på årets festival som har byen som gjennomgangstema. Hennes bok er en viktig bok som har løftet de papirløses sak inn i offentligheten.

– Mange av de papirløse er jo usynlige og gjemmer seg i storbyene. Så vi håper Maria Amelie i Nansen-året får muligheten til å komme tilbake til Lillehammer for å fullføre foredraget sitt.

Torsdag ble hun varetektsfengslet for to uker. I løpet av den tiden akter Politiets utlendingsenhet å returnere den papirløse asylsøkeren til Russland.

Norsk Litteraturfestival arrangeres på Lillehammer 24. til 29. mai.

Flere saker fra Innlandet