Hopp til innhold

– Det blir mange lange dager

– Vi regner med mange lange dager i løpet av rettssaken, så det er veldig viktig at man er i god form, sier tingrettsdommer Tom Urdahl dagen før den store overgrepssaken i Alvdal begynner.

Tingrettsdommer Tom Urdahl

Tingrettsdommer Tom Urdahl regner med mange lange dager i den store overgrepssaken som starter i morgen.

Foto: Knut Sveen / NRK

De siste forberedelser før overgrepssaken er gjort. Tirdag morgen åpner tingretten dørene for en av de mest omtalte rettssakene i Hedmark noen gang.

Har kontrollen

Klokka 09 tirsdag morgen setter dommer Tom Urdahl retten i en av de mest omtalte overgrepssakene i Norge noengang. Saken går for Nord-Østerdal tingrett som for anledningen har flyttet saken til Sør-Østerdal tingretts lokaler i tinghuset i Elverum.

Her skal saken gå i fire uker.

Det summet av dommere, politifolk og pressefolk i det nokså trange rettslokalet i Elverum mandag formiddag. Alle la siste finpuss på de oppgavene de skal ha i retten de neste uke.

SE TV-REPORTASJE OM RETTSSAKEN:

Video Rettssak i overgrepssaken starter i morgen

Tingrettsdommer Tom Urdahl virket rolig og avslappet med alt under kontroll. Det har også den erfarne politimannen Thorbjørn Rønningen fra Elverum, som har pensjonistjobb som rettsbetjent ved tinghuset i Hamar. Han er på utlån.

– Vi er forberedt på mediekjøret. Det har jo vært et kjør i flere måneder allerede, sier dommer Urdahl.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rettsbetjent Thorbjørn Rønningen (tv), og tingrettsdommerne Tom Urdahl og Morten Gunnes.

Rettsbetjent Thorbjørn Rønningen (t.v.), tingrettsdommerne Tom Urdahl og Morten Gunnes.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Formen er god

Urdahl sier det er viktig å være i god form til en så stor sak, både mentalt og fysisk.

– Det blir mange timer og lange dager, så det er veldig om å gjøre at man er i god form. Jeg er i sluttfasen på en forkjølelse, så jeg tror det er godt timet.

– Som dommer og ansvarlig for at rettsforhandlingene går riktig for seg, kan du ikke sitte og halvsove, heller?

– Nei, det tar seg dårlig ut. Jeg har jo ansvaret for at vi får drevet saken igjennom. Når det gjelder sluttresultatet, er vi fem likeverdige dommere.

– Hvilke andre forberedelser enn logistikken har dere gjort før saken begynner?

– Vi har hatt møte med pressen og advokatene for å forsøke å holde forholdsvis stramme tøyler slik at skal klare å gjennomføre dette uten altfor store problemer. Domstoldaministrasjonen har også hjulpet oss på en god måte.

Forsterket rett

Med fem på tiltalebenken og over 30 vitner er saken så stor at den faller inn under betegnelsen forsterket sak.

Tingrettsdommer Urdahl har hentet inn tingrettsdommer Morten Gunnes fra Sør-Østerdal tingrett i Trondheim som ekstra dommer i saken. De har samarbeidet før da de begge var dommere i en drapssak.

Det er trukket ut tre meddommere, inkludert en reserve i tilfelle sykdom, eller andre uforutsette ting skulle skje.

Det er satt av fire uker til den alvorlige overgrepssak, og det er ventet at 20-30 pressefolk fra lokale og rikdsdekkende medier vil følge saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tinghuset i Elverum

Tinghuset i Elverum.

Foto: Knut Sveen / NRK

Nøkkelmann

Rettsbetjent Thorbjørn Rønningen er vant til stort ansvar som politimann. Han var en av første operasjonslederne i det nye Hedmark politidistrikt for rundt ti år siden. Denne rettssaken er også en stor oppgave.

Han har full oversikt over alle aktører og plasseringen av dem i rettssalen. De har også fått en del nye møbler. Og ikke minst er alle datalinjer og det tekniske utstyret på plass.

– Alt virker, så vi mener å ha alt under kontroll, sier Rønningen.

Han sier det blir en stor og krevende rettssak uten han vil gå inn på den.

– Men vi har en rekke vitner i denne saken, og der vil jeg også forsøke å være vitnestøtte så godt jeg kan. Det er en litt spesiell sak i så måte, og det er nok en del vitner som har behov for det, sier Thornbjørn Rønningen.

Flere saker fra Innlandet