Hopp til innhold

Flere barn med autisme

De siste 12 årene har det vært en tidobling av barn med diagnosen autisme. Det viser en ny undersøkelse utført på 31.000 barn i Hedmark og Oppland.

Autismeforedrag

En ny undersøkelse viser at det har vært en tidobling av barn med diagnosen autisme.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Sykehuset Innlandet har utført en undersøkelse på 31.000 barn fra Hedmark og Oppland. Målet har vært å kartlegge antallet barn med autisme. Resultatet viste en tidobling av barn med diagnosen i løpet av de siste 12 årene.

– Forekomsten av autisme og autismespekter-tilstander ligger på omkring en halv prosent i Hedmark og Oppland. Det er også representativt for resten av landet, sier Jørn Isaksen som er forsker ved Sykehuset Innlandet.

Nå har vi en kjempefin gutt som er som alle andre. Han har sin diagnose, men ser ikke på seg selv som annerledes.

Ann-Therese Ekeren Skari

Sykehuset Innlandet valgte å gjennomføre undersøkelsen i Hedmark og Oppland fordi disse fylkene er et representativt område med tanke på fordeling mellom by og land. Det er også lite inn- og utflytting av området, det kan derfor sies at undersøkelsen er representativ for hele landet.

Ikke overrasket over antallet

Jørn Isaksen

Jørn Isaksen understreker at det er viktig at barna får en tidlig diagnose

Foto: Dag Robert Johansen / NRK
Ann-Therese Ekeren Skari

Mor Ann-Therese Ekeren Skari har kjempet hardt for å få forståelse rundt sønnens autisme.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Forklaringen på den store økningen er blant annet at det har vært en endring i kravene som ligger til grunn for å stille en diagnose. Isaksen mener også at de kan ha blitt flinkere til å identifisere de barna det gjelder.

– Vi er ikke overrasket over det høye antallet. Vi var forberedt på at det var en underrapportering av barn med autisme-diagnoser, men problemet oppstår dersom tiltak og oppfølging av disse barna er dimensjonert på et mye lavere antall barn, sier Isaksen.

Han sier at veien videre nå blir å bringe tallene tilbake til de som har ansvaret for dimensjoneringen av tjenestene mot denne gruppen.

Les også en rapport fra : Forskning.no

– Det har vært en kamp

Ann-Therese Ekeren Skari fra Brandbu har fire barn – ett av dem er autistisk. Sønnen er nå 12 år gammel, og for henne har det vært en kamp med helsevesen og skole helt siden diagnosen ble stilt.

– Det var tøft å få et barn med autisme. Det var et slag – som det sikkert er for alle foreldre som får beskjed om at det er noe som ikke stemmer med deres barn.

– Hva er det som har vært vanskelig?

– Det har vært vanskelig å få forståelse for at «denne babyen er det noe som ikke stemmer med», det har vært vanskelig å få forståelse for det som jeg som mor observerer, og senere var det en kamp for å få den hjelpa vi trengte.

– Ble du ikke trodd?

– Nei, til å begynne med ble nok ting forsøkt normalisert, helt til jeg slo hånda i bordet og sa at dette var for store variasjoner. Jeg ba om undersøkelser, ba om å få komme videre i systemet og jeg ba om å få hjelp. Etter hvert falt ting på plass, og nå går det veldig bra, sier hun.

Avgjørende å få hjelp tidlig

Det er to år siden forskningsprosjektet til Sykehuset Innlandet ble satt i gang. Målet var å finne ut hvilke tiltak denne gruppa trenger for framtida. I 90 prosent av de tilfellene som har blitt avdekket i undersøkelsen er årsaken til autismen ukjent, og mange familier lurer på hva som har fått deres barn til å utvikle seg på den måten.

– Det er avgjørende å få hjelp så tidlig som mulig. Desto tidligere barna får diagnosen, desto bedre blir mulighetene for å gi dem de tiltakene som skal til for at de skal få et bedre liv, sier Jørn Isaksen.

Og det er Ann-Therese Ekeren Skari helt enig i.

– Vår erfaring er at det er alfa og omega. Man kan ikke sitte og vente på at ting skal skje av seg selv, du må komme i gang tidlig. Jeg tror grunnlaget for godt resultat ligger der, sier hun.

Flere saker fra Innlandet