Hopp til innhold

Stor mangel på elektrikere

Nå forsøker Moelven Elektro å hente fagfolk fra utlandet.

Roar Grøndalen, markessjef i Moelven Elektro
Foto: Dag Kessel

Elektrikerbedrifter frykter at de må si nei til oppdrag, fordi de ikke har nok folk til å gjøre jobben.

I sin nød har Moelven elektro søkt etter elektrikere i utlandet. De har fått svar fra 20-30 stykker, hovedsakelig fra Norden og Estland, men er redd det ikke er nok.

- Det er en kjempeutfordring. Det er for få fagutdannede elektrikere i hele landet, sier Roar Grøndalen, som er markedssjef i Moelven Elektro.

Mangler minst 15

Hvis halvparten av de utenlandske elektrikerne som har svart på henvendelsen deres, bestemmer seg for å jobbe i Norge, så vil bedriften fortsatt mangle minst 15 elektrikere.

Så langt har de klart seg ved å leie arbeidskraft fra andre bedrifter, men det kan de ikke holde på med i all evighet.

- Hvis utleieprosenten blir for stor og det medfører for stor risiko i forhold til hva markedet vil betale, så må vi heller si nei til oppdrag, sier Roar Grøndalen.

Skylder på hverandre

Markedssjefen i Moelven Elektro skylder på myndighetene. Han mener utdanningskapasiteten er for dårlig og at myndighetene har visst om det siden midten av 90-tallet.

- Myndighetene har hatt mange, mange år på seg til å tilpasse utdanningen til det virkelige arbeidslivet, sier Roar Grøndalen.

Fylkesopplæringssjefen i Oppland, Jørgen Skaug, sparker tilbake. Han mener bransjen kan skylde seg selv, fordi de har for få lærlingeplasser.

- Jeg hører hva de sier. Men vi er avhengig av læreplasser i bedriftene for å utdanne elektrikere. I alle fall i Oppland er det ganske mange som ikke får læreplass. Det er den største utfordringen, sier Jørgen Skaug.

Egentlig et populært yrke

Opplæringssjefen sier elektrikerfaget er populært. At det har vært en økning i bedrifter som tilbyr læreplasser, hjelper dermed ikke all verdens mye. Det er fortsatt flere ungdommer som vil ha plass.

Elektriker
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Bransjen sier at de heller ikke kan ha for mange lærlinger samtidig. Men fylkesopplæringssjefen mener elektrobransjen også må planlegge.

- Det tar tid å utdanne en elektriker. Derfor må også bedriftene planlegge på lengre sikt og passe på at de tar inn nok lærlinger til å kunne rekruttere dyktige fagarbeider i framtiden, sier Jørgen Skaug.

Tjener på elektrikermangelen

Kjell Tore Bjørnhaug

Kjell Tore Bjørnhaug

Foto: Dag Kessel / NRK

Firmaet Headhunter Agency i Lillehammer er en av dem som tjener penger på at det er mangel på arbeidskraft i Norge.

Kjell Tore Bjørnhaug sier at vi må regne med å få stadig flere nordiske naboer som kollegaer.

- Jeg tror vi fortsatt kan forvente oss en økning fra nabolandene. Det merker vi når vi legger ut annonser på steder som er godt synlig i Norge og i utlandet. Da får vi mange søkere, sier Bjørnhaug.

Vil samarbeide enda bedre

Fylkesopplæringssjefen i Oppland mener de har et rimelig godt samarbeid med bransjen og bransjeorganisasjonene. Men det kan alltid bli bedre.

Markedssjefen i Moelven Elektro er enig og innstilt på enda bedre samarbeid enn i dag.

Flere saker fra Innlandet