Hopp til innhold

Bør miste retten til å stoppe ut dyr

Aktor la ned påstand om ubetinget fengsel for mannen som er tiltalt for heleri av fredet vilt. Mannen innrømmet delvis straffskyld da rettssaken mot ham startet i dag.

Nedfryst jerv

I fryseren til den tiltalte mannen fant politiet blant annet jervehoder.

Foto: Politiet

Politiet beslagla i 2008 tre frysere med blant annet freda vilt hos mannen som er preparant. Tiltalen omfatter bare en liten del av det store beslaget.

Aktor Henning Klauseie la ned påstand om ubetinget fengsel i 120 dager samt inndragelse av beslaglagte dyr. Han la også ned påstand om at mannen mister retten til å stoppe ut dyr i to år.

Forsvarer Johannes Høy la ned påstand om betinget fengsel eller bot.

– Husker dårlig

I fryserne fant politiet blant annet levninger etter skutt jerv, en kongeørn og ulv. Tiltalten gjelder fem jerver, en kongeørn og en ulv, men påtalemyndigheten har frafalt punktet om heleri av ulovlig skutt ulv. I dag begynte rettsaken mot mannen i Hedmarken tingrett.

Han erkjente å ha tatt i mot kongeørnen og at han visste at den var ulovlig skutt, men han ville ikke angi noen, forklarte han i retten. I sin forklaring sier han at han husker dårlig og at han ikke husker hvordan han har fått jervene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Aktor Henning Klauseie og forsvarer Johannes Høi

Aktor Henning Klauseie og forsvarer Johannes Høy før rettssaken startet fredag.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Jobber som utstopper

Han innrømmer å ha hatt håpløse rutiner når det gjelder mottak, men hevder å ha bedre løsninger nå. Han har utstoppet dyr i flere titalls år, og forklarte i retten at noen av beslagene kan stamme fra 10-12 år tilbake.

Likevel mener Direktoratet for Naturforvaltning at de kan bevise at de observerte dyrene for noen få år siden. Forsvareren til mannen mener at DN ikke kan bevise at jervene er skutt ulovlig. Politiet fant blant annet en hel jerveskrott i en av fryserne.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fryser full av rovdyr.

Politibetjent Børre Nordsveen ved Stange lensmannskontgor med noe av det som ble beslaglagt hos mannen.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Aktor Henning Klauseie vurderer å be om at mannen fratas retten til å drive med utstopping. Mannen sier selv at det betyr slutten for ham siden han er for gammel til å begynne med noe annet.

Det er satt av èn dag til rettsaken.

Flere saker fra Innlandet