Hopp til innhold

Laserpenn ødela synet til to gutter

Det de trodde var en uskyldig lek, endte tragisk for to unge gutter fra Hedmark. Begge har fått varige øyeskader etter lek med laserpenn.

Laserpenn ga øyeskade

Overlege ved øyeavdelingen ved sykehuset i Elverum, Albrecht Gerstenberger, viser skadene.

Foto: Frode Meskau / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Overlege ved øyeavdelingen ved sykehuset i Elverum, Albrecht Gerstenberger, retter nå en kraftig advarsel mot lek med laserpenner.

– Disse guttene har fått varige skader på øynene. De er ikke blinde, men kan for eksempel ikke lese. Sentralsynet er ødelagt, sier Gerstenberger til NRK.

SE TV-REPORTASJE:

Video To gutter fikk livsvarige øyeskader etter lek med laserpenn

Skaden på øynene skjer på et tredelssekund.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange som er blitt skadet av laserpennene. Det forteller forsker Terje Christensen ved Statens Strålevern til NRK.

– Som et luftgevær

– Laserpenner er ikke et leketøy. Det brukes til å måle høyden på en stratosfæreballong og har en styrke på 250 mW, sier Gerstenberger.

Skader kan oppstå alt ved 40mW (milliwatt), skriver avisa Østlendingen. De vanligste laserpennene har en styrke på 0,1 mW.

Gerstenberger sammenligner laserpennen med det å bli truffet av et luftgevær i øyet.

Når en laserpenn er riktig merket kan man se hvor sterk den er. Er den merket med klasse 2 så er den ikke farlig ved normal bruk. Hvis den er merket med klasse 3, klasse 3R, klasse 3B eller klasse 4 så kan den gjøre skade på øynene, ifølge Statens Strålevern.

– Vil skjerpe bruken

Gerstenberg tror ikke det nytter å forby denne typen penner, men de er godt merket.

– Det er et gult symbol på pennene som viser hvor sterke de er, sier Gerstenberger.

Han ber folk lese disse merkingene nøye.

– Vi har gitt inn forslag i den nye strålevernforskriften som vil gi mye sterkere restriksjoner på salg av slike penner, sier forsker Terje Christensen i Statens Strålevern til NRK.

På grunn av økt bruk av disse pennene har Statens strålevern skjerpet forskriftene om bruken av dem som gjelder fra 1. januar 2011.

Reglene blir strengere

De vil nå prøve å finne ut av hva som har skjedd i denne saken. Statens strålevern vil sørge for at penner av denne typen ikke er i fritt omløp.

- Hvordan kan dere hindre det?

– Hvis politiet oppdager en slik feilbruk som vi hører om her så må de beslaglegge de, mener han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dette er en laserpenn

Guttene fikk varige øyeskader av en laserpenn.

Foto: Statens Strålevern

Christensen varsler dessuten at det fra neste år blir en godkjenningsordning, og at reglene blir strengere. Det betyr at det må en godkjenning til for å bruke de sterke pennene på et offentlig sted.

– Vi ønsker at de kun brukes når de har et nyttig formål, sier Christensen til NRK.

– Foreldrene må følge med

Seksjonsleder Ingunn Jenssen ved øyeavdelinga i Elverum ber nå foreldrene følge nøye med.

– Dette er svært alvorlig. På få sekunder har to unge gutter fått livsvarige skader etter lek. Budskapet vårt er at vi ikke vil ha inn flere med slike skader. Det er tragisk at vi ikke kan hjelpe, sier hun.

Derfor ber hun foreldre være ekstra oppmerksomme.

– Vi er redde for at dette blir et spennende leketøy. Men det kan skape skader som en må leve med resten av livet og som går utover både aktiviteter og yrkesvalg, sier hun.

SI DIN MENING!

Flere saker fra Innlandet