Hopp til innhold

Ber Gud om hjelp mot rovdyra

Søndag blir det gudstjeneste til støtte for sauebøndene i Grue Finnskog kirke. – Vi kan ikke la rovdyrene overta, sier sognepresten.

Video Ber Gud om hjelp mot rovdyra

– Det er viktig at vi skal kunne fortsette å bo og virke her på Finnskogen, og nå er det mange som sliter, sier sogneprest Anne Skonhoft.

På søndag holder hun gudstjeneste i Grue Finnskog kirke som en støtte til de som i løpet av sommeren har mistet buskapen sin til rovdyra . Noen sauebønder har allerede lagt inn årene, mens flere andre tenker på det samme.

Sognepresten håper nå at dette kan virke samlende på lokalmiljøet.

– Kirka er en del av lokalsamfunnet og folk her er glade i kirka si. Da skulle det bare mangle om ikke vi også stiller opp for dem – ikke bare utover, men også oppover – mot Gud, sier hun.

Støttes av biskopen

Solveig Fiske

Biskop Solveig Fiske støtter sogneprest Anne Skonhoft.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Biskop Solveig Fiske går god for at kirken på Finnskogen brukes til det hun kaller en solidaritetsgudstjeneste for sauebøndene, et syn hun deler med sognepresten.

– Jeg tenker ikke på dette som et ledd i rovdyrdebatten, men vil gi en stemme til den fortvilelsen som mange føler fordi næringsgrunnlaget er truet, sier Skonhoft.

Hun forteller at hun stort sett har fått positiv respons på den noe spesielle gudstjenesten.

– Dette er først og fremst for å lette på noe av trykket for de som er sterkt berørt. Så får vi se videre hvordan vi reagerer og om vi kan finne gode løsninger framover, sier hun.

– Vi kan trenge litt hjelp ovenfra

Og kirkas engasjement i sauenæringa blir satt pris på av sauebøndene i Grue.

– Jeg synes det er flott jeg! Vi får ikke så mye hjelp ellers, så det hadde passa bra med litt hjelp fra Gud, sier sauebonde Martine Broløkken.

Hun er av de heldige og fikk alle sine sauer hjem fra beite i år.

– Jeg slapp dem litt sent, også tror jeg at de springer litt fortere og smaker litt vondere enn de andre, sier hun.

Og hun synes ikke kirka tråkker inn i rovdyrspørsmålet ved å arrangere denne gudstjenesten.

– De hjelper til og støtter oss, og det synes jeg ikke er så ille. Kirka er vel mer for oss enn for rovdyra – det er ikke så ofte bjørnen går i kirka, sier hun.

Tar utgangspunkt i 1. Mosebok

Sau kadaver
Foto: Lars Erling Koksvik, Tingvoll kommune

Sognepresten har byttet ut den fastsatte tekstrekka i søndagens gudstjenesten. I stedet tar hun utgangspunkt i 1. Mosebok 1, 26-28.

– Jeg er ikke imot dyr og mangfold i naturen. Men vi mennesker er satt til å råde over naturen. Vi kan ikke la rovdyrene overta der mennesker skal bo og virke, sier sogneprest Anne Skonhoft.

Du, Herre Krist, ser de som lider,

Kom nær og vis olss vei.

Ta hånd om husdyr og bønder omsider,

Vend død til liv, vi ber deg

– Jeg er mest opptatt av livet. Vi skal kunne fortsette å bo her. Tenker at i en hver situasjon kan vi henvende oss til Gud.

Furre som trekkplaster

Berge Furre

Tidligere SV-leder Berge Furre er ordinert prest og skal delta i rovdyrgudtjenesten i Grue.

Foto: Kaja Baardsen, Scanpix

Tidligere SV-leder og stortingsmann Berge Furre skal også delta i gudstjenesten. Furre skal snakke om utfordringene den lille bonde står overfor.

– Vi skal stå på de svakes side. Det var det Jesus gjorde. Vi må prøve å gjøre det samme, sier sogneprest Anne Skonhoft.

Flere saker fra Innlandet