Hopp til innhold

Krigsfilm gjør inntrykk på norske soldater som skal til Afghanistan

Norske soldater forbereder seg til tjeneste i Afghanistan ved blant annet å se den mye omtalte danske dokumentarfilmen Armadillo. Filmen gjør inntrykk på soldater som snart selv skal til det krigsherjede landet.

Danske soldater i dokumentarfilmen Armadillo

Filmen Armadillo gjør inntrykk på norske soldater som ser filmen før de reiser til Afghanistan.

Foto: Lars Skree

Filmen følger en tropp danske soldater i krigshandlinger i Afghanistan. Det ser ut som hvilken som helst krigsfilm, men dette er virkeligheten. Filmen hadde premiere i Norge i slutten av august.

SI DIN MENING I SLUTTEN AV ARTIKKELEN!

Være med i debatten

Soldater og offiserer fra blant annet Telemarkbataljonen, Jegerkommandoen og Hærens våpenskole ser filmen før de skal til Afghanistan.

– Nå skal vi trene for å reise til Afghanistan. Det er greit å se filmen som alle snakker om, og den blir sikkert mye diskutert, forteller en av soldatene før visningen starter.

SE DEN OFFISIELLE TRAILEREN FOR ARMADILLO:

Ingen av soldatene vil stille opp med navn, men NRK får prate med flere av dem og presseoffiser i Østerdal Garnison, Stine W. Skjæret.

– Vi ønsker å delta i debatten og vi ønsker en åpenhet om det som skjer i Afghanistan. Det å være bevisst på hva som vi kan møte der og reflektere litt over hva det innebærer å ha det oppdraget som vi har, sier Skjæret.

Filmen, Armadillo, om afghanske soldatene fra Danmark er laget av fotograf Lars Skree og regissør Janus Metz.

Gjør inntrykk

Filmen har ført til massiv debatt i Danmark for sin usminkede skildring av unge soldater i kampsituasjoner. Blant annet en scene, der enkelte av de danske soldatene på debriefingen skryter over å ha meid ned talibanere.

Armadillo

Filmen Armadillo har skapt debatt om krigen i Afghanistan.

Foto: Lars Skree

– Det var en sterk film som fikk meg til å tenke. Hvis det er sånn det foregår så er det rart. Det er ikke sånn du tenker at ting foregår der nede når du er her hjemme, sier en av soldatene fra Rena leir etter visningen.

SE DEBATT OM ARMADILLO PÅ DAGSNYTT 18

Filmen gjorde tydelig inntrykk på mange av soldatene.

– Filmen viser mange av problemene vi står overfor i Afghanistan. Blant annet det å ta avgjørelser på få sekunder. Den får deg til å tenke om det er rett og sånn. Og om det er nødvendig. Filmen virket ganske realistisk.

Rena Leir

Soldater fra Rena leir er blant mange norske soldater som i disse dager ser krigsdokumentaren Armadillo.

Foto: Haakon Stensrud/Østerdal Garnison

Sjøl om soldatene ser filmen før de reiser til Afghanistan så er det mange pårørende som velger å ikke se filmen, forteller familiekoordinator for Telemarkbataljonen.

– Mange foreldre og familier velger å vente med å se filmen til soldaten deres kommer hjem. De synes det blir for nært, sier Monika Merethe Ramsrud.

  • SI DIN MENING!
  • HAR DU SETT ARMADILLO - HVA SYNES DU OM FILMEN?

Flere saker fra Innlandet