Hopp til innhold

Dugnad skal redusere matkasting

Nordmenn kaster en fjerdedel av maten som produseres her i landet. Nå skal tidenes fellesdugnad redusere matsøppelberget.

Matavfall

Vi kaster store mengder mat i Norge. Nå skal et prosjekt se på om det er mulig å redusere matkastingen.

Foto: NRK

På Coop Mega i Kongsvinger er kjølerommet merket Matavfall fullt av fristende varer som er gått ut på dato, men som ser like friskt ut.

SI DIN MENING I SLUTTEN AV ARTIKKELEN!

- Det er jo sjukt!

Ferskvaresjef Aina Fosseidengen hos Coop Mega i Kongsvinger har vært i bransjen i 15 år og ser sjokkert over utviklinga.

– Vi kaster mye mer enn vi gjorde før. Men så var det lenger holdbarhetsdato før. Nå er det jo holdbarhetsdato på alt, det var det heller ikke før. Det er vel nesten bare doruller og lyspærer det ikke er holdbarhetsdato på. Det er jo sjukt, sier Fosseidengen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Matavfall
Foto: NRK

Nå starter krafttaket for å redusere matavfallet. Prosjektet heter Reduksjon av matavfall i verdikjeden og skal se på hvordan vi kan redusere matavfallet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Dette er en gigantisk dugnad som er unik i Norge og kanskje hele verden. Hele matsektoren går sammen for å se hva man kan gjøre, sier Ole Jørgen Hanssen hos Østfoldforskning.

– Kan løse sultproblemer

Han er leder for prosjektet der Østfoldforskning, SIFO og Nofima Mat samarbeider med industri og dagligvaresektoren. Målet er å kartlegge og iverksette tiltak mot matavfallet i Norge.

– Vi kaster mat for 10-11 milliarder kroner i Norge hvert år. Den maten vi kaster kan løse verdens sultproblemer. Det vi rike i verden kaster av mat kunne reddet alle de som sulter, sier Hanssen.

Forskerne vil finne ut om dagligvarebutikkene og forbrukerne kaster den samme maten.

– Vi er ikke sikre på hvem som kaster mest. Men når man intervjuer folk så virker det som de yngre kaster mer enn de eldre. Vi anbefaler folk til å bruke nesen, og det er kanskje der de eldre er flinkere enn de yngre.

Forsker på emballasjer

Man kan også øke holdbarheten på matvarer. Å utvikle pakketeknologi som gir maksimal effekt på holdbarheten er et svært aktuelt tema innen forskningen.

– Vi har flere forskningsprosjekter der vi jobber med ulike typer pakketeknologi. Eksempelvis har bruk av CO2-emitter flere fordeler, både i form av bedre holdbarhet og fordi det gjør det mulig å redusere volumet på emballasjen og få en bedre fylningsgrad, forteller forsker Oddvin Sørheim hos Nofima Mat.

Ole Jørgen Hanssen mener at det er viktig å få fram kunnskap om at kasting av mat har stor betydning for oss. Kanskje ikke økonomisk, men miljømessig.

– Det genererer mye klimautslipp å produsere den maten vi kaster.

SI DIN MENING!

Flere saker fra Innlandet