Hopp til innhold

Ressursmangel fører til at sexloven ikke fungerer

Svært få personer er bøtelagt hittil for ulovlig kjøp av seksuelle tjenester. Politiet sier de ikke makter å prioritere disse lovbruddene på grunn av ressursmangel.

Sexsalg

Et søk på et nettsted som annonserer for sex viser at bare i løpet av noen få uker nå i mai får Hedmark og Oppland besøk av mellom 15 og 20 prostituerte kvinner. Likevel sier politiet at dette ikke er et problem.

Foto: Aina Rødal / NRK

– Vi vet jo at det florerer av tilbud, men mangel på penger har nok lagt en liten demper på loven fra politiets side, sier lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad.

– Ikke et problem

I Gudbrandsdal politidistrikt har de siden loven trådte i kraft 1.1.2009, kun bøtlagt en person for kjøp av sex.

– Vi har ikke inntrykk av dette er det helt store problemet i Innlandet, sier krimsjef, Tor Røislien på Lillehammer.

NRK ringer derfor til en jente på et nettsted der de annonserer for sex. Nå får historien en litt annen vri. Jenta NRK får kontakt med heter Paola og kommer fra Russland. Hun forteller at hun er på vei til Lillehammer.

Blir du kontaktet av interesserte menn her i området?

– Ja, det gjør jeg, bekrefter hun.

Prioriteres ikke

Et søk på samme nettsted viser at bare i løpet av noen få uker nå i mai får Hedmark og Oppland besøk av mellom 15 og 20 prostituerte kvinner.

I Vestoppland politidistrikt har de ennå ikke bøtelagt en eneste person siden forbudsloven mot sexkjøp trådte i kraft for ett og et halvt år siden. Det samme gjelder Nordre Buskerud politidistrikt.

Ifølge tall fra Politidirektoratet er situasjonen tilnærmet den samme over hele landet. Kun 412 personer er hittil bøtelagt for ulovlig sexkjøp.

Krimsjef Tor Røislien i Gudbrandsdal politidistrikt sier ressurssituasjonen gjør at dette ikke er noe prioritert område for politiet.

– Vi har mange prioriterte områder og akkurat dette kommer nok langt ned på lista, dessverre, sier han.

Lensmann Terje Krogstad

Lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad, sier situasjoner som handler om liv og død prioriteres. Derfor er det vanskelig å følge opp den relativt nye sexloven.

Foto: Dag Kessel / NRK
Liv og død er viktigere

I Hedmark politidistrikt foretok de en aksjon i fjor noe som resulterte i at de bøtela åtte personer. Fire av disse stod lensmann Terje Krogstad i Ringsaker for.

– Vi var på et seminar om menneskehandel i fjor og bestemte oss for å ta en tur ut å sjekke. Samme kvelden tok vi tre personer på et overnattingssted, og en måned senere tok vi ytterligere en person, sier han.

Men også Krogstad sier ressursmangel er avgjørende.

– Pengemangelen er avgjørende for sexloven, uten penger er den umulig å følge opp. Når vi har situasjoner som handler om liv og død blir det ikke mye penger igjen til denne type virksomhet, sier han.

Flere saker fra Innlandet