Hopp til innhold

Verdens første klimapark

En 3200 år gammel sko er bare en av 400 gjenstander funnet i Jotunheimen. Tirsdag får miljøvernministeren se hva som skjuler seg under isen.

Video Klimapark 2469

De siste årene har arkeologer søkt med lykt og lupe i Jotunheimen. Prosjektet «Klimapark 2469» ble startet i 2006 og nå er resultatene fra forprosjektet klare. Bare i én snøfonn ble det i fjor funnet 400 gjenstander.

– Juvfonna må være verdens best undersøkte snøfonn. Gjenstandene vi finner er svært sårbare, sier Espen Finstad, fylkesarkeolog i Oppland og prosjektleder for «Klimapark 2469».

– Den 3200 år gamle skoen ville for eksempel forsvunnet innen to uker hvis den ikke hadde blitt funnet. Vær og vind bryter raskt ned noe som er så gammelt, legger han til.

(Saken fortsetter under bildet)

Isbre-funn

Det er blitt gjort mange funn i Juvfonna de siste årene. En 3500 år gammel sko er en av gjenstandene som har dukket frem fra isen.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

«Klimapark 2469» lanseres nasjonalt

Tirsdag får miljøvernminister Erik Solheim se hva som så langt er oppdaget i Jotunheimen. «Klimapark 2469» skal bli verdens første i sitt slag.

Ved Galdhøpiggen, Norges og Nord-Europas høyeste fjell, skal klimaparken ligge. Området skal gi forskerne svar på klimaspørsmål, men publikum skal også få se hvordan klimaet forandrer seg.

– Vi ønsker spesielt at barn og unge med egne øyne skal få se hva som skjuler seg i isen og på den måten bli mer beviste i forhold til hva som må gjøres for miljøet i fremtiden. Men også forskere skal kunne dra hit, som et supplement til feltstudier i Arktiske strøk, sier Finstad.

Nord-Europas første istunnel

I mai starter byggingen av en istunnel. Her skal publikum kunne gå 30 meter inn i isen.

Juvfonna ligger 1800 meter over havet, like ved der man går opp til Galdhøpiggen. Det er i denne fonna har fylkesarkeologen vil sette inn en dør og lage en tunnelen rett inn i fjellet.

Grunnen til at tunnelen skal lages i en fonn istedenfor en isbre, er at isbreer beveger seg mens en fonn ligger stille.

– Den er nærmest frosset fast i bakken. Etter hvert blir det is ut av det. Det er ingen bevegelse her, derfor kan vi lage en tunnel i den, sier fylkesarkeologen.

Tunnelen er en del av en klimapark der der klimaforandringene nærmest er synlige.

– Ingen forsker har vært inne i en sånn fonn i Norge. Vi kan kanskje komme tilbake 5-6000 år f. kr. i klimakunnskap. Det vil bli helt ny kunnskap om dette området. Det kan også si oss noe om hva som venter oss.

(Saken fortsetter under bildet)

Is-tunnel i Juvfonna

Snart kan folk få oppleve hvordan

Foto: Klimapark2469

Det haster!

De siste årene har isbreer og snøfonner i norske høyfjel smeltet dramatisk. Ut av isen har det kommet velbevarte arkeologiske funn. Spor etter reinsjakt for tusenvis av år siden er bevart i isen, og mange gjenstander har smeltet frem.

Noe av det mest unike er kanskje tusen år gamle jaktstasjoner med buestilliner og ledegjerder for reinen.

Isen har fungert som en «tidskapsel» for pilspisser, skremmepinner, trespader og annet fangstredskap. Funnet har stor vitenskaplig verdi både arkeologisk og klimahistorisk. De gir en unik nærhet til fortidens mennesker.

Når isen smelter, og et slikt kulturspor kommer fram i dagen, er det svært utsatt for vær og vind. Derfor bør det settes i gang et omfattende sikringsprogram for å redde funnene fra å gå i oppløsning.

I 2006 ble det satt i gang et prosjekt som skulle utrede problemene rundt fonnefunnene. Nå er rapporten klar, og vil legges frem tirsdag. Den viser at det er mulig å lage et målrettet og langvarig program for sikring av fonnefunnene.


Flere saker fra Innlandet