Hopp til innhold

Kan bli uten drikkevann

Vannmangel skaper bekymring for myndighetene.

Vannmagasin

Kapasiteten i vannmagasinene er lav på grunn av kulde og lite nedbør.

Foto: Erling Johnsen / NRK

Årsaken til problemene er lite nedbør og mye kulde gjennom vinteren. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, faller fyllingsgraden i vannmagasinene dramatisk.

Sendte bekymringsmelding

Nivået er nå bekymringsfullt lavt i flere vannmagasin. Noen steder er situasjonen så alvorlig at folk kan minste drikkevannet sitt.

– Vi har fått en bekymringsmelding fra NVE som vi har sendt videre til kommunene for at de skal vurdere den i sin kommune. NVE er bekymret over grunnvannstanden spesielt i indre østlandsområde.

– De er også bekymret for magasinkapasiteten som er nede på 39 prosent, sier fylkesberedskapssjef i Oppland, Asbjørn Lund.

Midt oppi vannmangelen er det ett positivt trekk, sier Asbjørn Lund. Det er at de fleste vannverkene rundt omkring ligger i tilknytning til et vassdrag.

– Vi er ikke bekymret for vannverkssituasjonen fordi de fleste vannverk i Oppland er knyttet til hovedvassdrag. Men vi er mer bekymret for de som er avhengige av brønner, sier Lund.

Vanskelig for gårdsbruk

Blant disse finner vi trolig en rekke gårdsbruk med dyr som trenger mye vann. Uten at fylkesberedskapssjefen i Oppland kan si noe årstall, så er det trolig svært lenge siden det har vært så lite vann vinterstid.

– Situasjonen vi har nå er det lenge siden vi har opplevd, sier han.

Og denne uvanlige tørken preger også kraftmarkedet akkurat nå. Akkurat nå er den såkalte fyllingsgraden i vannmagasinene i Sør-Øst-Norge på i underkant av 39 prosent. I følge NVE faller den dramatisk med mellom 3 og 4 prosent per uke.

Stort strømforbruk

Til sammenlikning er den gjennomsnittlige fyllingsgraden for årene 1990 til 2007 på nærmere 60 prosent. Kombinasjonen svært langvarig kulde og lite vann sender strømprisen rett til værs. Situasjonen skaper helt ekstraordinære utfordringer.

– En så lang og kald vinter skaper visse utfordringer fordi strømforbruket blir veldig høyt. Dermed er det også behov for mye kraft, sier Inge Møller, kommunikasjonssjef i Eidsiva Vannkraft.

Flere saker fra Innlandet