Hopp til innhold

Hytteeiere slipper ekstraregning

Hytteeiere med hytte på statsgrunn slipper slipper i ekstraavgift.

Engerdal Østfjell
Foto: Joar Elgåen, NRK

Hytteeiere flere steder i landet har lenge vært i strid med Statskog om hvordan festeavgiften for hytter skal beregnes. Statskog har krevd at avgiften skal beregnes ut fra hyttetomtens markedsverdi, mens hytteeierne mener avgiften bare skulle følge vanlig prisstigning.

Fornøyde hytteeiere

Striden har vært innom både tingrett og langmannsrett. Etter å ha tapt på begge nivåer anket Statskog saken til høyesterett. Men i dag ble det klart at høyesterett ikke ønsker å vurdere saken.

– Dette betyr at dommen fra lagmannsretten blir stående. Det må vi ta til etterretning, sier informasjonssjef Arnhild Holstad i Statskog.

Denne avgjørelsen kan få betydning for rundt 4500 hytteeiere som har hyttetomt på statens grunn. Hytteeierne slipper en ekstra avgift på noen tusenlapper i året.

- Dette betyr veldig mye for hytteeierne. Helt fra Statskog fremmet dette kravet har vi sagt at de har vært på ville veier, sier Gunnar Svendsen, som er juridisk rådgiver i Norges Hytteforbund.

Fjellstyrene taper

For Statsskog betyr derimot beslutningen et økonomisk tap på flere millioner kroner. Dette vil også bety mindre penger til de lokale fjellstyrene.

- På statsallmenningen går inntektene direkte til fjellstyrene og grunneierfondene. Dette betyr at mindre penger blir brukt i lokalsamfunnene, sier Holstad.

Flere saker fra Innlandet