Hopp til innhold

Fikk ikke kjøre sammen med barnet

Det nyfødte barnet ble sendt med ambulanse, mens moren måtte vente på toget.

Gunn Marit og Janne Sofie

Gunn Marit Boine Bratberg sammen med datteren Janne Sofie.

Foto: Privat

I går ble det kjent at en 60-åring fra Elverum ble sendt fra Ullevål sykehus ikledd morgenkåpe og plastposer på beina. Men mannen er langt fra alene om å ha dårlige opplevelser med syketransport.

Ullevål sykehus

Ullevål sykehus.

Foto: Scanpix

Les: Sendt hjem i morgenkåpa

– Satt på toget

Gunn Marit Boine Bratberg fra Ringsaker fikk en lite trivelig tur hjem fra Ullevål sykehus etter at datteren hennes var født 13 uker for tidlig for fire år siden. Da de skulle overføres fra Ullevål til Lillehammer sjukehus ble datteren sendt med ambulanse. Moren måtte ta toget.

– Transporten kommer og vi står der klar til å dra av gårde. Da vi skulle dra får jeg beskjeden det er ikke plass til meg, og at jeg måtte ta toget, forteller Bratberg.

– Hvordan føltes det?

– Det kan man knapt nok forestille seg dersom man ikke har opplevd det. Du ser det lille skjøre barnet som drar av gårde uten deg. Det var bare grusomt, sier Bratberg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fem timer

Gunn Marit som måtte ta keisersnitt ved fødselen måtte dermed løfte koffertene og finne en taxi som kjørte henne til Oslo S der hun måtte finne et tog til Lillehammer.

– Det tok fem timer fra barnet ble sendt med ambulansen til Lillehammer til jeg fikk se henne igjen. Det var de fem lengste timene i hele mitt liv. Det var helt forferdelig, forteller Bratberg.

Bratberg klaget aldri på behandlingen fra helsevesenet. Men pasientombudet for Hedmark og Oppland opplever stadig å få henvendelser om lignende saker. De reagerer kraftig på utskrivingsrutinene på sykehusene.

- Uverdig

60-åringen fra Elverum rakk aldri å ta med seg klær som han skulle reise hjem i da han ble henta av sjukbilen og kjørt til Ullevål. Derfor måtte han reise med buss til Hamar og deretter taxi til Elverum iført morgenkåpe og poser på beina.

- Det er en uverdig situasjon å bli satt i. Det er uakseptabelt at en pasient sendes hjem på denne måten, sier pasientombud i Hedmark og Oppland Kathrine Tømmerdal Nordby.

Når du blir så sjuk at du må hentes i sjukebil er det ikke alltid du er i stand til å tenke på å ta med deg klær til hjemreisa. Pasientombudet diskuterer nå om sjukehusene burde vært utstyrt med klær:

- I de tilfellene hvor ikke pasienten selv eller de pårørende har hatt mulighet til å komme med klær kan dette være nødvendig, sier pasientombudet.

Flere saker fra Innlandet