Hopp til innhold

Sendt hjem i morgenkåpa

Men sykehus tar ikke selvkritikk.

Ullevål universitetssykehus

Ullevål universitetssykehus.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Da 60 år gamle Tryggvi Tryggvason fra Elverum fikk hjerteinfarkt nylig ble han sendt til Sykehuset Innlandets avdeling på Elverum. Etter å ha blitt behandlet der, ble han sendt videre til Ullevål Universitetssykehus i ambulanse.

– Problemet var at da jeg fikk hjerteinfarktet, ble jeg sendt til sykehuset i bare undertøyet. Dermed hadde jeg ikke noen klær verken på Ullevål eller i Elverum, sier han til VG Nett. .

Har du opplevd noe lignende når det gjelder pasienttransport? Ta kontakt med oss på e-post ho@nrk.no eller send en SMS til 1987 med kodeord HO.

– Sjokkerte

Det skapte visse utfordringer når Tryggvason skulle sendes tilbake til Elverum med buss og taxi. Det løste Ullevål med å sette mannen på bussen mot Hamar ikledd sykehusuniformsbukse, morgenkåpe, sokker og plastposer på bena.

– De ansatte ved sykehuset i Elverum var sjokkerte da jeg fortalte min historie, sier 60-åringen.

Sykehuset Innlandet ønsker nå en forklaring fra sine kolleger på Ullevål.

– Å frakte en pasient som er nyoperert i morgenkåpe og med plastposer på bena, det er ikke sånn det skal gjøres. Dette må vi ta opp med Ullevål som har avgjort at pasienten kunne dra med buss, sier Arne Floor, som er avdelingssjef på medisinsk avdeling på Sykehuset Innlandet Elverum til NRK.

Beklager

På Hamar måtte mannen gå av bussen, for å ta en drosje en drosje videre til Elverum. Divisjonsdirektør Aage Westlie i Sykehuset Innlandet beklager at mannen også der måtte bevege seg utendørs i den stusselige bekledningen.

– I løpet av denne turen har det vært flere uheldige omtendigheter. Dette er en situasjon vi ikke ønsker at pasientene våre skal oppleve og det må vi selvfølgelig bare beklage, sier han til NRK.

- Ambulanse light

På Ullevål universitetssykehus tar de ikke særlig mye selvkritikk etter episoden.

– Vår lege vurderte at denne pasienten var klar for en bussreise fordi han var i fin form. På bussen er det helsepersonell og utstyr om bord. Det er en ambulanse light, sier avdelingsoverlege ved hjerteavdelingen på Ullevål universitetssykehus, Reidar Bjørnerheim til VG Nett.

Bjørnerheim mener mye av ansvaret ligger hos sykehuset i Elverum, som ikke sendte med klærne til mannen.

– Pasientene skal ha med egne klær å reise tilbake i, men siden denne mannen ikke hadde dette, rappet en av våre ansatte en bukse fra personalgarderoben. I tillegg til sokker med plastposer på beina og en slåbrok anså vi dette som greit nok antrekk for å reise på en trygg og varm buss, sier overlegen.

Ullevål universitetssykehus ønsker ikke å uttale seg til NRK angående saken.

Flere saker fra Innlandet