Hopp til innhold

Bjørnen tar mest sau

Bjørnen tar mest sau , og flest tar den i Ringsaker.

Bjørn
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Det viser Fylkesmannens oversikt over erstatningskrav fra sauenæringa.

Over 3000

Rovdyrtapene i Hedmark ble omtrent det samme i 2009 som i 2008. Det ble søkt om erstatning for 9392 sauer i denne beitesesongen.

Og det er bjørnen som tar flest sauer. Det ble søkt om erstatning for omlag 3000 sau i Hedmark. Jerv og gaupe tar stadig mindre, mens ulven varierer år for år. I år gikk tallene opp igjen, og det skyldtes for en stor grad Galventispa. Innenfor området den har oppsøkt seg i, er det søkt om erstatning for 741 sauer.

Ringsaker hardest rammet

Ringsaker er den kommunen som er hardest rammet av rovdyrangrep. Det ble søkt om erstatning for omlag 1300 sauer her, og over halvparten ble tatt av bjørn. Tynset var den kommunen med nest flest skader, rundt 1200.

Suksess for rovdyrgjerder

Sauetapene i Trysil har gått ned de siste åra, og rovdyrgjerdene gir mindre sauetapt. I år har sauebøndene i Trysil meldt inn 81 dyr. Det er halvparten så mange som i fjor.

- Mesteparten av det som er igjen av sau i Trysil går på inngjerdet område. Det virker på den måten at det blir færre rovdyrskader, sier Erling Maartmann hos fylkesmannen i Hedmark.

Flere saker fra Innlandet